Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżka octu
· aromat arakowy
Krem:
· ½ litra śmietany 30%
· 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
· 10 dag białej czekolady
· 1 szklanka adwokata
· 10 dag orzechów włoskich
Do dekoracji:
· wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną cześć biszkoptu pokruszyć.
Śmietanę ubić, wsypać bitą śmietanę w proszku, nadal ubijając. Dodać ostudzoną czekoladę wcześniej roztopioną na parze, a następnie powoli wlewać adwokata. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać pokruszony biszkopt i pokrojone orzechy włoskie.
Drugą część biszkoptu nasączyć wodą z aromatem arakowym. Na biszkopt wyłożyć masę z pokruszonym biszkoptem i orzechami, a na to drugą część masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
pitenwis21