Truskawkowiec.doc

(30 KB) Pobierz
Truskawkowiec

Truskawkowiec

 

Składniki:

Biszkopt:

·            6 jajek

·            1 szklanka cukru

·            1 czubata szklanka mąki

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

·            2 łyżki spirytusu

·            10 łyżek przegotowanej wody

Krem maślany:

·            3 jajka

·            1 szklanka cukru

·            25 dag masła

·            2 łyżki spirytusu

Ponadto:

·            50 dag truskawek

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (wodę wymieszać ze spirytusem).

Jajka ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu masę jajeczną i spirytus.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć 1/3 część kremu, na niego 1/3 część truskawek pokrojonych w plasterki. Czynność tą należy powtórzyć jeszcze dwa razy.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin