Składniki:
Biszkopt:
· 6 jajek
· 1 szklanka cukru
· 1 czubata szklanka mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
· 2 łyżki spirytusu
· 10 łyżek przegotowanej wody
Krem maślany:
· 3 jajka
· 25 dag masła
Ponadto:
· 50 dag truskawek
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na trzy części. Każdą część biszkoptu nasączyć ponczem (wodę wymieszać ze spirytusem).
Jajka ubić z cukrem na parze, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po trochu masę jajeczną i spirytus.
Na jedną część biszkoptu wyłożyć 1/3 część kremu, na niego 1/3 część truskawek pokrojonych w plasterki. Czynność tą należy powtórzyć jeszcze dwa razy.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
pitenwis21