Składniki
CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1/4 szklanki miodu
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka sody
KREM:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- aromat rumowy
Sposób wykonania
Masło roztopić z miodem. Wsypać cukier i mieszac aż się rozpuści. Wystudzoną masę zmiksować z mąką, sodą i jajkami. Ciasto podzielić na 3 różne części. Każdą piec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. W małej tortownicy.
Kaszę zalać zimnym mlekiem, odstawić na 10 minut. Później zagotować i gotować tak przez 20 minut, często mieszając. Wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.
Masło utrzeć na puch. Powoli dodawać żółtka z cukrem, a później po łyżce kaszę. Do gotowej masy dodać kakao i aromat. Delikatnie wymieszać.
Wystudzone krążki ciasta przełożyć kremem. Posmarować nim też wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
pitenwis21