Tort miodowy.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

CIASTO:

 

- 2,5 szklanki mąki

 

- 250 g masła

 

- 1/4 szklanki miodu

 

- 2 jajka

 

- 5 łyżek cukru

 

- 1 łyżeczka sody

 

KREM:

 

- 250 g masła

 

- 2/3 szklanki cukru pudru

 

- 2 żółtka

 

- 4 łyżki kaszy manny

 

- 2 szklanki mleka

 

- 4 łyżki kakao

 

- aromat rumowy

 

Sposób wykonania

 

CIASTO:

 

Masło roztopić z miodem. Wsypać cukier i mieszac aż się rozpuści. Wystudzoną masę zmiksować z mąką, sodą i jajkami. Ciasto podzielić na 3 różne części. Każdą piec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. W małej tortownicy.

 

KREM:

 

Kaszę zalać zimnym mlekiem, odstawić na 10 minut. Później zagotować i gotować tak przez 20 minut, często mieszając. Wystudzić.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.

Masło utrzeć na puch. Powoli dodawać żółtka z cukrem, a później po łyżce kaszę. Do gotowej masy dodać kakao i aromat. Delikatnie wymieszać.

 

Wystudzone krążki ciasta przełożyć kremem. Posmarować nim też wierzch i boki tortu. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin