Placek drożdżowy z kruszonką i truskawkami.rtf

(2 KB) Pobierz

Produkty

 

CIASTO:

- 0,5 kg mąki

- 150 g cukru

- 1 jajko

- 1 opakowanie suchych drożdży lub 40-50 g świeżych

- 200 g masła lub margaryny

- 300 ml mleka 3,2%

 

POZA TYM:

- 1-1,5 kg truskawek

- 1 słoik dżemu truskawkowego

 

KRUSZONKA:

- 2 żółtka

- 100 g cukru

- 70 g mąki (ok. 3-4 łyżek)

 

Wykonanie  

 

1. Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżę cukru i mąki i mieszać aż staną się rzadkie. Odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. W tym czasie w jednym garnuszku roztopić masło, w drugim podgrzać mleko. Zarówno mleko jak i masło powinny być ciepłe ale nie gorące.

3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko, ciepłe mleko i dobrze wyrośnięte drożdże. Wszytko razem wyrabiamy ręką lub mikserem.

4. Następnie, cały czas wyrabiając, dodajemy po trochu ciepłe masło. Ciasto wyrabiamy do czasu, aż będzie gładkie, lśniące a przede wszystkim musi dobrze odchodzić od rąk i miski.

 

5. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut żeby wyrosło. Powinno podwoić swą objętość.

6. Gdy ciasto urośnie jeszcze raz szybko wyrabiamy ciasto. Wykładamy na dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem. Zostawiamy garstkę ciasta do zrobienia kruszonki.

7. Na cieście układamy truskawki lekko je wciskając i całe ciasto smarujemy dżemem.

8. Do miski w której było ciasto wkładamy zostawiony kawałek ciasta, 2 żółtka, mąkę i cukier i palcami "wyrabiamy" kruszonkę. Kruszonka posypujemy ciasto.

9. Następnie ciasto wstawiamy do piekarnika włączonego na najniższą temperaturę ok. 100-120 stopni. I tak zostawiamy go ok. 20 minut żeby podrosło. Gdy podrośnie podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin