Pizza Cztery pory roku.doc

(1 KB) Pobierz

Ciasto:

 

50 dag mąki

3 dag drożdży, szklanka wody, łyżka oliwy, tłuszcz do formy, sól

 

Dodatki:

 

szklanka przecieru pomidorowego, 15 dag szynki, 20 dag pieczarek

4 karczochy z puszki, 2 łyżki oliwy

20 dag sera mozzarella oregano, sól

 

Przygotowanie:

 

Mąkę i drożdże wymieszaj z letnią wodą następnie dodaj łyżkę oliwy - wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Wysmaruj formę tłuszczem, po czym wyłóż ją ciastem.

Karczochy odsącz, pokrój na grube plastry i polej oliwą. Oczyszczone, umyte i pokrojone pieczarki uduś. Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym.

Pizzę podziel na cztery części. Na jednej z nich ułóż pieczarki, na drugiej plasterki szynki, na trzeciej - karczochy, czwartą pozostaw posmarowanąjedynie przecierem pomidorowym. Na wierzchu ułóż ser pokrojony na cienkie plasterki.

Pizzę posyp oregano i piecz w średnio nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin