Złota zapiekanka .doc

(1 KB) Pobierz

1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,

sól,

2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,

20 dag startego żółtego sera,

2 łyżki masła,

1/2 szklanki mleka,

posiekana zielenina

 

Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin