1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sól,
2 i 1/2 szklanki wrz?cej osolonej wody,
20 dag startego żółtego sera,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki mleka,
posiekana zielenina
Mieszając wrz?c? wodę, wsypać powoli kaszkę, mieszając zagotować, wstawić garnek z kaszką do drugiego naczynia z wrz?c? wod?, gotować na parze 30-45 min, przełożyć do płaskiej blaszki. Po wystudzeniu masy z kaszy, pokroić ją w kostkę o boku 2 cm. Ser i masło stopić na parze, mieszając wlewać powoli mleko, mieszać, aż składniki się pół?cz?. Kostki kaszy układać warstwami w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu, polewając je serem z mlekiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 C), piec 20 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.
pitenwis21