W.doc

(6108 KB) Pobierz
Włoska sałatka z tuńczykiem i grzankami

WARIACJE NA TEMAT MARCHEWKI

 



na 2 porcje

1 duża marchew, 2 średnie ogórki kwaszone, 2 łyżeczki cukru, olej

 

Marchew umyć, obrać i starkować na małych oczkach. Startą marchewkę posypać 2 łyżeczkami cukru. Ogórki kwaszone pociąć na drobną kostkę i dodać do starkowanej marchewki. Całość polać odrobiną oleju i dokładnie wymieszać. Poczekać chwilkę, aż marchewka puści troszkę soku. Całość gotowa jest do spożycia. Jedna uwaga: surówka może uzależniać ze względu na oryginalne połączenie smaków i efekt, jaki się dzięki temu uzyskuje, a także przyjemność nie do opisania podczas jedzenia:

 

Warstwowa

 



30 dag pieczarek, 5 jaj ugotowanych na twardo, szczypiorek, natka pietruszki, papryka konserwowa, słoiczek kiełków sojowych, 1 dorodny por, majonez, sól pieprz

 

Pieczarki obgotować w osolonej wodzie, pokroić w plasterki. Jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Pokroić pora i paprykę w plastry. Układać w naczyniu warstwami: - jajka, sól, pieprzszczypiormajonezpieczarki - por, sól, pieprz - papryka konserwowa - kiełki sojowemajonez - pietruszka

 

WARSTWOWA SALATKA Z TUNCZYKA

 



układamy warstwami:

6-10 białek ugotowanych - zetrzeć na tarce

sol, pieprz, majonez

rozdrobniony tuńczyk

sol, pieprz, majonez

cebula posiekana + ogórek kiszony w kosteczkę

sol, pieprz, majonez

kolejna warstwa tuńczyka

sol, pieprz, majonez

potarte na drobnych oczkach żółtka

koperek lub szczypiorek

sol, pieprz

 

Warzywa cud

 

około 4 ugotowane ziemniaki, groszek i kukurydza z puszki, majonez, 3 jajka ugotowane na twardo, ugotowaną marchew (ile kto lubi), sól i pieprz, można dodać inne warzywa (jak kto lubi)

 

Ugotować ziemniaki, pokroić je w cienką kostkę. Wrzucić do miski. Groszek i kukurydzę odcedzić z soku i wsypać do miski, ugotowaną marchew pokroić w kostkę i dodać. Ugotowane jajka pokroić specjalnym sitkiem lub pokroić w kostkę. Wymieszać. Dodać majonez wymieszać i dodać pieprz, sól.

 

Warzywna

 

Pomidor, ogórek, czerwona fasola, kukurydza z puszki, rzodkiewka, sałata, ser feta, szczypior, koper, sól

 

Warzywa pokroić w kostkę, ser feta również, przyprawić.

 

Warzywna rozkosz

 



1 kg ziemniaków, 4 marchewki, 1 sałata pekińska, 5 jabłek, 2 gruszki, 1 czerwona kapusta, Oliwa z oliwek, Sól, Sos vinegar lub inny

 

Ziemniaki włożyć do garnka z zagotowana i posolona woda. Musimy czekać ok 20-30 min aż się ugotują, więc w tym czasie musimy umyć i pokroić warzywa. Marchew, jabłko oraz gruszkę kroimy na długie prostokąciki tylko nie za grube lub na tarce tylko musi ona posiadać ona 4 odpowiednie wzory. Kiedy skończymy sprawdzamy czy ziemniaki są już zrobione. Jeżeli tak to wkładamy je pod zimną wodę i kroimy w plasterki. Wrzucamy na rozgrzana patelnię. Od czasu do czasu ziemniaczki obracamy. Sałatę i kapustę kroimy w plasterki. Wszystko, co pokrojone wkładamy do wielkiej miski i mieszamy. W tym czasie ziemniaczki powinny nam się usmażyć. Oddzielamy tłuszcz i nasze ziemniaczki wsypujemy do miski. Dokładnie mieszamy dolewamy sos vinegar lub jakiś inny.

 

Warzywna z orzechami

 

400 g. ryżu, 3 marchewki, 3 pory, 400 g. selera, 100 g. siekanych orzechów włoskich, łyżka octu ziołowego, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki natki, 1/2 łyżeczki cukru, 5 łyżek oleju słonecznikowego.

 

Ryż opłukać, gotować 15 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Marchewki i seler obrać, umyć, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w krążki. Wymieszać, połączyć z ryżem, dodać orzechy, sól i pieprz. Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju ukręcić sos. Polać nim warzywa i ryż. Wymieszać. Posypać drobno posiekaną natką.

 

Wczesnowiosenna surówka z kiełkami

 



pół szklanki kiełków soczewicy, pół szklanki kiełków rzodkiewki, pół szklanki kiełków lucerny, szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej, szklanka poszatkowanej kapusty czerwonej, marchewka, pęczek cebulki dymki ze szczypiorem, 4 jajka ugotowane na twardo, pół szklanki - szklanka śmietany lub 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz ziołowy, sok z cytryny do smaku

 

Kiełki przepłukujemy na sitku. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka obieramy i siekamy. Dymkę kroimy na małe kawałeczki ( szczypior i białe części). Do miski wrzucamy kiełki, poszatkowaną kapustę pekińską i czerwoną, startą marchewkę, pokrojoną cebulkę dymkę, posiekane jajka. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Surówkę łączymy ze śmietaną lub oliwą. Przekładamy do salaterki. Dowolnie dekorujemy. Do surówki tej nie musimy dodawać wszystkich wymienionych rodzajów kiełków. Pozostałe składniki też możemy zmieniać w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką lub, na co mamy ochotę. Czasem dodaję pęczek rzodkiewek (z młodymi listkami), pęczek liści mniszka, listki pierwiosnka lekarskiego, pęczek koperku itp...

 

Wędzona sałatka



na 4 porcje

kapusta pekińska, 20 dag wędzonego kurczaka, 10 dag salami, 10 dag wędzonej szynki, 5 małych pomidorków, 1 puszka kukurydzy, słoik pieczarek (w plasterkach), 10 dag oliwek, 2 sosy knora do sałatek

 

Wędliny pokroić na paski, pomidory na ćwiartki i wymieszać z resztą składników. Zalać sosem i podawać po 15 minutach.

 

Wiedeńska Kartoffelsalat

 



50 dag ziemniaków, półtora litra bulionu warzywnego (z kostki), 5 łyżek octu aceto balsamico, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 10 dag słoniny sos: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy gruboziarnistej, 2 łyżki jogurtu naturalnego

 

Przygotować bulion warzywny z kostki zgodnie z przepisem na opakowaniu (korzystając z kostek Knorra – na półtora litra bulionu potrzeba 3 kostki). Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, ugotować w bulionie warzywnym. Wymieszać ocet i sól. Ziemniaki odcedzić (bulion nie będzie już potrzebny do tej potrawy), przełożyć ziemniaki do salaterki, do jeszcze ciepłych dodać ocet wymieszany z solą. Zostawić na 1 godzinę. Wymieszać wszystkie składniki sosu, zalać sosem sałatkę, posypać szczypiorkiem. Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić na patelni, przygniatając kostki widelcem, zrumienić. Gotowe skwarki dorzucić do sałatki. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby składniki dobrze się przegryzły.

 

Wielobarwna sałatka z fetą



350 g pieczarek, 1 mała cukinia, 50 g łuskanych orzechów włoskich, 150 g krojonej w kostkę fety, 1/2 cytryny, 1/2 czerwonej papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, biały pieprz

 

Pieczarki (najlepiej jak najmniejsze) pokroić na cieniutkie plasterki, połać oliwą z sokiem cytrynowym i zmiażdżonym ząbkiem czosnku, wymieszać. Orzechy wstawić do nagrzanego do temp. 150 stopni piekarnika - na ca 10 min. Posiekać je na dość grube kawałki. Paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę. Cukinie pokroić wzdłuż na cztery części, następnie na cieniutkie plasterki. Wymieszać wszystkie składniki. Posolić, posypać pieprzem.

 

Winegret

 



4 średnie ziemniaki, 4 średnie marchewki, 2 spore buraki, 1 spora cebula, 2 nieduże kwaskowe jabłka, 2 spore kiszone ogórki, około 20 dag kiszonej kapusty, szklanka ugotowanej białej fasoli (niekoniecznie, może też być z puszki), 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka musztardy, 1/3 szklanki dobrego oleju, szczypta cukru, sól, pieprz

 

Nieobrane, ale umyte ziemniaki i marchewkę ugotować w osolonej wodzie, oddzielnie ugotować nieobrane buraki. Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, w ugotowane powinien łatwo wchodzić widelec. Warzywa ostudzić, obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Kapustę odcisnąć i niezbyt drobno posiekać, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, ogórki obrać ze skórki, (jeśli jest twarda) i pokroić w drobną kostkę, jabłka obrać, wyciąć środek i pokroić w kostkę, fasole odcedzić, jeśli była z puszki – przepłukać. Olej, ocet, musztardę, cukier oraz sól i pieprz do smaku (ilość soli zależy od tego, jak słona była woda, w której gotowały się warzywa i jak słone są kapusta i ogórki) energicznie wymieszać, warzywa polać sosem, posypać szczypiorkiem, wymieszać, zostawić na około godziny albo więcej, żeby smaki się przegryzły. dodatkowe informacje Przepisów na winegret jest dużo, niektórzy zamiast fasoli dodają groszek konserwowy albo nie dodają fasoli wcale, coraz częściej robi się winegret z majonezem zamiast oleju, ja nie dodaję jabłek i zawsze dodaję fasolę. Buraki, marchewka, ziemniaki i kiszony ogórek są absolutnie konieczne.

 

Winogronowa sałatka z kardamonem



na 4 porcje

30 dag ciemnych winogron, 2 pomidory lima, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 nektarynki, 1 cebula dymka, 1 łyżka płatków migdałów, 1 łyżeczka natki pietruszki, 6 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki soku z limonki przyprawy: sól kamienna, 3 szczypty kardamonu mielonego, pieprz cytrynowy mielony, kolendra tarta

 

Pomidory kroimy w ósemki. Paprykę, nektarynkę oraz cebulę siekamy w drobną kostkę lub wedle uznania. Winogrona myjemy i suszymy. Wszystkie warzywa i owoce mieszamy ze sobą polewając je oliwą oraz skrapiając sokiem z limonki. Przyprawiamy sałatkę przyprawami. Na koniec posypujemy ją płatkami z migdałów oraz natką pietruszki.

 

Wiosenna sałatka



młode ziemniaczki pokrojone w grube plastry

kilka szparagów

papryka

pęczek rzodkiewki

koper

2 łyżki kukurydzy

pół awokado

 

Wszystko wymieszałam i polałam sosem czosnkowym.

 

 

 

 

 

Wiosenna sałatka



na 4 porcje

pęczek rzodkiewek, 3–4 kwaśne jabłka, 4 kalarepki, po 4 łyżki soku z cytryny i oleju słonecznikowego, 2 łyżki pestek słonecznika, listki świeżej mięty, sól, pieprz, 4 rzodkiewki pokrojone w plasterki i listki rzodkiewek do dekoracji

 

Rzodkiewki umyć, osuszyć. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Kalarepki obrać, opłukać. Warzywa pokroić w cienkie paseczki, wymieszać, polać sokiem z cytryny, 2 łyżkami wody i olejem. Przyprawić. Sałatkę podzielić na porcje, posypać pestkami słonecznika, listkami mięty i na chwilkę odstawić. Przed podaniem udekorować listkami rzodkiewki oraz rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki.

 

Wiosenna sałatka z listkami mniszka lekarskiego

 



Porcja obiadowa dla 2 osób:

2 duże garście młodych liści mniszka lekarskiego, 50gr chudego, wędzonego boczku, 2 jajka, garść połamanych orzechów włoskich Ostry sos vinaigrette: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu z białego wina, 1 łyżka ostrej musztardy z Dijon, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz

 

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Umyć i osuszyć liście mniszka lekarskiego. Boczek pokroić w małe kawałki, usmażyć na patelni i odsączyć na papierze nadmiar tłuszczu. Jajka ugotować w koszulkach (np. według sposobu Marghe) nie dłużej, niż 2 minuty, jeśli chcecie, aby żółtko było płynne. W salaterce dokładnie wymieszać mniszek z sosem vinaigrette. Rozłożyć na talerzach. Dodać kawałki boczku, orzechy. Na środku położyć jajko, które można od razu przeciąć, aby żółtko połączyło się z sosem.

 

WIOSENNA SAŁATKA Z POMARŃCZOWĄ NUTĄ

 



na 4 porcje

1 pomarańcza, 2 ogórki kiszone, 4 łodyżki selera naciowego, pęczek zieleniny wiosennej wg upodobań (w mojej jest roszponka, liście cytryńca chińskiego i szczypior), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, cukier, imbir do smaku

 

Wymyte i osuszone łodygi selera oraz ogórki kiszone poszatkować na plasterki na tarce do ogórków. Pokroić ( lub porwać) zieleninę w miarę drobno. Obraną pomarańczę przekroić wzdłuż cząstek na pół. Jedną część pokroić na kostkę i włożyć do sałatki, drugą na plasterki do dekoracji. Dodać oliwę, szczyptę imbiru, trochę cukru i soli do smaku pamiętając, że ogórki są słone. Wymieszać. Przełożyć do szklanej misy, dekorować pomarańczą. Po pół godzinie nadaje się do jedzenia. Do takiej sałatki można dodać młode listki mniszka lekarskiego (przed zakwitnięciem!), krwawnika, pokrzywę (po uprzednim sparzeniu wrzątkiem) - bardzo zdrowe wiosenne zioła.

 

Wiosenna z kalarepką



na 4 porcje

pęczek rzodkiewek, ogórek, kalarepka, 4 młode marchewki, mała główka sałaty kędzierzawej, pęczek koperku, łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin