CHARAKTERYSTYKA PŁYNÓW BIOLOGICZNYCH
PŁYNY BIOLOGICZNE:
- krew
- mocz
- płyn mózgowo-rdzeniowy
- płyny z jam ciała
- wydzieliny z przewodu pokarmowego
- wydzieliny z narządów moczowo-płciowych
- ślina
METODY DIAGNOSTYCZNE:
- jakościowe i ilościowe określenie właściwości lub składu danego materiału biologicznego
- odzwierciedlają stan biochemiczny ustroju w chwili pobrania materiału
- umożliwiają lub ułatwiają rozpoznanie i różnicowanie chorób
- pozwalają na prognozowanie i kontrolowanie leczenia
KREW
KREW – ciekła tkanka (jedyna w organizmie), utworzona ze składników morfotycznych (białe, czerwone krwinki, płytki krwi)
Funkcje krwi:
- transportuje tlen do komórek i tkanek oraz usuwa z nich CO2
- rozprowadza substancje odżywcze i transportuje enzymy, hormony i witaminy
- usuwa z ustroju produkty przemiany materii
- utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową oraz wodno-elektrolitową ustroju
- utrzymuje wzajemną łączność między narządami
- stanowi obronną barierę ustroju
KREW MA STAŁY SKŁAD MORFOTYCZNY I CHEMICZNY
objętość – ok. 4,5 litra (1/13 – 1/15 ogólnej masy ciała)
gęstość – 1,050 – 1,060 g/litr
skład:
- 80% - H2O
- 20% - substancje organiczne, nieorganiczne, skład morfotyczny
HOMEOSTAZA – zdolność organizmu do utrzymywania stałości środowiska wewnętrznego
OSOCZE
stanowi 55% objętości krwi
45% - składniki morfotyczne
OSOCZE – krew pozbawiona elementów morfotycznych
Otrzymywanie osocza:
- krew pobiera się na odpowiedni środek przeciwskrzepliwy (antykoagulant), następnie wymieszanie, odwirowanie (3000 obrotów/ min, t = 15 minut)
Właściwości fizyczne osocza:
- lekko żółtawy płyn
- przezroczysty
- lekko opalizujący
H2O stanowi 90-92% osocza
SKŁADNIKI OSOCZA KRWI:
Związki organiczne
1. Azotowe
- białko całkowite – związki o największym stężeniu – 60-80 g/l
- albuminy
- α1, α2, β, γ – globuliny
- immunoglobuliny G, A, M
- fibrynogen (udział w krzepnięciu)
- hemoglobina
- lipoproteiny LDL, HDL
- mocznik
- kwas moczowy
- azot aminokwasów
- kreatyna, kreatynina
- bilirubina
- enzymy
- hormony
- witaminy (nie wszystkie zawierają azot)
2. Nieazotowe
- glukoza (70-110mg/dl)
- cholesterol
- triglicerydy
Związki nieorganiczne
- sód
- potas
- chlor
- wapń
- magnez
- fosfor
- wodorowęglany
- żelazo
- miedź
Pierwiastki śladowe
- mangan
- jod
- fluor
- selen
SUROWICA
SUROWICA – osocze pozbawione fibrynogenu
SUROWICA = OSOCZE – FIBRYNOGEN
Otrzymywanie surowicy:
- Pobrać krew do suchej probówki, pozostawić w temperaturze pokojowej (można również umieścić w cieplarni – temp. = 37ºC)
- Po umieszczeniu krwi w probówce następuje uruchomienie układu krzepnięcia:
czynnik zewnętrzny + czynnik wewnętrzny
czynnik V
protrombina trombina
fibrynogen fibryna (włóknik)
Przeprowadzanie badania krwi:
- na czczo – 12 h (posiłek zmienia wartość białek, cukrów, kwasu moczowego)
- badanie należy wykonywać o godz. 700 (ze względu na rytm dobowy niektórych substancji – np. kortyzolu)
- pozycja ciała badanego powinna być:
- siedząca
- leżąca ( w przypadku obłożnie chorych)
- pacjent musi być wypoczęty (aby nie wydzielały się hormony stresu – katecholaminy, kortyzol)
- nie można narażać pacjenta na wynaczynienie krwi ( należy pobrać potrzebną do badań ilość, nie więcej)
- opisać probówki
STANDARDOWE POBIERANIE KRWI:
1. Krew żylna
2. Krew włośniczkowa (włośniczkowa arterializowana)
3. Krew tętnicza
Ad. 1.
- pobiera się z żyły łokciowej
- przed pobranie zakłada się opaskę na ok. 1 minutę
Ad. 2.
- pobiera się z opuszka palca serdecznego (w ostateczności z innych palców)
- pobiera się z płatka usznego
- u noworodków i niemowląt – pobiera się z pięty lub palucha
- przed nakłuciem przetrzeć obszar nakłucia spirytusem – dezynfekcja oraz pobudzenie zwiększonego przepływu krwi)
Ad. 3.
- pobiera się z tętnicy promieniowej, ramieniowej i udowej
- pobierana w celu badań gazometrycznych
- należy pobrać anaerobowo – bez dostępu powietrza
Krew musi być jak najszybciej dostarczona do laboratorium. Gdy nie ma takiej możliwości to trzeba oddzielić osocze od elementów morfotycznych (w komórkach znajduje się dużo potasu, gdy krew stoi to komórka pęka, uwalniając duże ilości potasu – który może zafałszować wyniki). Krew musi być przechowywana w lodówce lub zamrażana.
Zbieranie i przechowywanie materiału:
- hemoliza
- czas i temperatura (badanie na enzymy)
- glikoliza
- wrażliwość na światło (bilirubina, witaminy – probówki należy chronić przed światłem).
- próbki mikrobiologiczne (na badanie bakteriologiczne – muszą być przechowywane na odpowiednim podłożu i w temp. ok. 37ºC)
ANTYKOAGULANTY I ICH ZASTOSOWANIE
HEPARYNA
(sól amonowa)
- używać do biochemicznych i morfologicznych badań
- nie stosować do badań krzepliwości krwi (hamuje trombinę)
- heparyna jest wydzielana przez granulocyty zasadochłonne oraz śródbłonek wyściełający naczynia
- heparyna zapobiega wykrzepianiu wewnątrznaczyniowemu – utrzymuje homeostazę
WERSENIAN DISODOWY
WERSENIAN DIPOTASOWY
EDTA
- przydatny w badaniach morfologicznych ze względu na właściwości chelatujące
- nie stosować do oznaczania elektrolitów i niektórych enzymów
- hamuje i wiąże jony Ca 2+ niezbędne w procesie krzepnięcia
CYTRYNIAN SODU
- podstawowy koagulant w badaniach koagulacyjnych do oznaczania elektrolitów i równowagi kwasowo-zasadowej
- do oznaczania szybkości opadania krwinek czerwonych (OB)
SZCZAWIAN POTASU
FLUOREK SODU
- przydatny w badaniach hematologicznych, nie nadaje się do oznaczania elektrolitów, równowagi kwasowo-zasadowej i niektórych enzymów
- używany do oznaczania glukozy – umożliwia oznaczenie glukozy po kilku godzinach (zahamowanie glikolizy przez fluorki)
Badania koagulacyjne – badania, które określają stan układu krzepnięcia (próba protrombinowa i trombinowa)
MOCZ
MOCZ – produkt czynności nerek
Rola nerki:
- wydalanie produktów przemiany materii
- utrzymywanie i regulowanie homeostazy ustrojowej
- utrzymywanie stałego składu chemicznego krwi
Skład moczu zależy od:
- czynności nerek
- metabolicznych przemian wewnątrzustrojowych
- stopnia zagęszczenia moczu
- resorpcji zwrotnej
DOBOWA ILOŚĆ MOCZU: 800-2000 ml
Zdrowe nerki wydzielają na dobę ok. 50g substancji chemicznych
Z moczem wydalane są:
- woda
- sole mineralne
- kwasy
- zasady
- substancje toksyczne
- produkty przemiany materii i detoksykacji
- leki
SKŁAD CHEMICZNY MOCZU:
- mocznik ( 20-25g/dobę)
- kwas moczowy – w postaci wolnej lub soli: moczanów sodu, potasu, amonu
- kreatynina
- aminokwasy
- urobilinogen
- kwas szczawiowy
- kwas cytrynowy
- kwas mlekowy
- amoniak (ilość zmienna – uzależniona od równowagi kwasowo-zasadowej)
- jony Na+, K+, Ca 2+, Cl-
- fosforany
- siarczany
Inne
- leki i ich metabolity
- hormony i ich metabolity
taizia