2004%20-%20Czy%20wiesz%20co%20pijesz%20i%20jesz.pdf

(548 KB) Pobierz
broszura4.indd
Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
CZY WIESZ
CO PIJESZ I JESZ?
Broszura opracowana na zlecenie i ze środków Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Warszawa 2004
108950505.002.png
Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
ul. Gizów 6
01-249 Warszawa
tel. +22 634 0668
fax: +22 634 0667
e-mail: sekretariat@skp.pl
www.skp.pl
OPRACOWANIE:
Grażyna Rokicka
Aleksandra Wesołowska
RYSUNKI: Mariusz Iwaniuk
Niniejszy dokument został opracowany na zlecenie i sfinansowany ze środków
Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Stowarzyszenie Konsumentów Polskich, Warszawa 2004
108950505.003.png 108950505.004.png
Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
CZY WIESZ
CO PIJESZ I JESZ?
108950505.005.png
Spis treści
Zdrowa żywność?
3
Jak powinna być oznakowana żywność?
4
Informacje, które MUSZĄ BYĆ umieszczone na etykiecie środków spożywczych
6
Szczególne oznaczenia znajdujące się na środkach spożywczych
9
Informacje, które MOGĄ BYĆ dodatkowo umieszczone na etykiecie środków spożywczych 11
Dobrowolne deklaracje producenta
11
Żywność ekologiczna
14
Organizmy Genetycznie Modyfikowane
14
Witaminy – symbol zdrowia?
15
Jak reklamować żywność
15
Podstawowym źródłem wiarygodnej informacji o produkcie powinna być dołączona do niego ety-
kieta.
Etykiety, reklamy i inne informacje o produkcie opracowywane są jednak głównie przez producenta,
który, co zrozumiałe, chciałby przekonać konsumenta, że jego produkt ma wyłącznie pozytywne cechy
i w dodatku jest lepszy niż inne, konkurencyjne produkty.
Dlatego, aby ograniczyć ukrywanie przez producentów niekoniecznie korzystnych informacji i zmusić
ich do podania konsumentom informacji pełnych, użytecznych, zrozumiałych – ustawodawca wprowa-
dził specjalne przepisy regulujące zasady i formy znakowania żywności. O tych przepisach jest mowa
w niniejszej broszurze.
Aby móc dokonać właściwego wyboru konsument powinien znać swoje prawa i …. dokładnie czytać
wszystkie informacje, w tym etykiety.
Zachęcamy więc do lektury.
Zdrowa żywność?
Podświadomie każdy z nas wierzy, że to, co znajduje się na sklepowych półkach jest bezpieczne
i zdrowe.
Teoretycznie mamy rację, bowiem zgodnie z przepisami, żywność (środki spożywcze) nie może być
szkodliwa dla zdrowia lub życia człowieka, zepsuta ani zafałszowana. Odpowiada za to ten, kto żywność
wprowadza do obrotu (producent, importer, sprzedawca).
3
108950505.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin