3 bit.doc

(20 KB) Pobierz
3 bit

3 bit

 

Składniki:

·            7 paczek herbatników (7x10 dag)

·            1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

·            ½ litra mleka

·            2 budynie waniliowe

·            10 dag masła

·            200 ml śmietany 30%

·            1 opakowanie bitej śmietany w proszku “Śnieżka”

·            wiórki kokosowe

 

Sposób wykonania:

 

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć herbatnikami.

Puszkę mleka przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować 2 godziny. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak aby puszka przez całe 2 godziny gotowania była zakryta wodą. Po około 15 minutach otworzyć puszkę i karmel wylać na warstwę herbatników. Następnie na karmel wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Lekko docisnąć.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe, i całość wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować, i do gorącego budyniu dodać masło i wymieszać łyżką. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, a na nią wyłożyć ostatnią już warstwę herbatników.

Do schłodzonej śmietany wsypać bitą śmietanę w proszku i razem ubijać. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę herbatników. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin