Składniki na ciasto:
· 400 g mąki krupczatki
· 180 g masła
· 3 żółtka
· płaska łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki ziaren sezamu
· sól
· jajko do smarowania
· masło do formy
·
Nadzienie:
30 g suszonych grzybów, cebula, 500 g kiszonej kapusty, łyżka masła, 2-3 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Kapustę z grzybami ugotować według wcześniejszego przepisu (na kapustę z grzybami; w tym wypadku rezygnujemy z zasmażki mącznej na rzecz śmietany), pod koniec gotowania dodać do niej śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
2. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Foremką powykrawać krążki, na każdym kłaść po porcji nadzienia, składać na pół i zlepiać brzegi, formując pierożek.
krystynka1957