Przyprawy do każdej potrawy - Anna Popis-Witkowska.pdf
(
2747 KB
)
Pobierz
118787828 UNPDF
Niniejsza
darmowa publikacja
zawiera jedynie fragment
pełnej wersji całej publikacji.
Aby przeczytaæ ten tytuł w pełnej wersji
kliknij tutaj
.
Niniejsza publikacja mo¿e byæ kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wył¹cznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora
sklepu na którym mo¿na
nabyæ niniejszy tytuł w pełnej wersji
. Zabronione s¹
jakiekolwiek zmiany w zawartoœci publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania siê jej
od-sprzeda¿y, zgodnie z
regulaminem serwisu
.
Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie
internetowym
e-booksweb.pl - Audiobooki, ksi¹zki audio,
e-booki
.
Niniejszy ebook jest
własnością prywatną
.
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana,
ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana, powielana, ani
odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody
wydawcy. Zabrania się jej publicznego udostępniania w Internecie,
oraz odsprzedaży zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 27.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy
Autor: Anna Popis – Witkowska
Wydanie I
ISBN: 83-7494-101-4
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY
.........................................................................................................4
Alpinia
..........................................................................................................................5
Anyż
..............................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty
...........................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor
.......................................................................................................11
Bazylia
.........................................................................................................................12
Cebula
..........................................................................................................................15
Cynamon
......................................................................................................................17
Czarnuszka
..................................................................................................................19
Cząber
.........................................................................................................................22
Czosnek
.......................................................................................................................23
Estragon
......................................................................................................................26
Fenkuł
.........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa
...................................................................................................30
Gorczyca
......................................................................................................................32
Goździki
......................................................................................................................34
Imbir
...........................................................................................................................37
Jałowiec
......................................................................................................................39
Kapary
.........................................................................................................................42
Kardamon
...................................................................................................................43
Kmin rzymski
..............................................................................................................45
Kminek
........................................................................................................................48
Kolendra
.....................................................................................................................50
Koper
...........................................................................................................................52
Kozieradka
..................................................................................................................54
Kurkuma
.....................................................................................................................55
Liść laurowy
................................................................................................................57
Lubczyk
.......................................................................................................................59
Majeranek
....................................................................................................................61
Mak
.............................................................................................................................63
Melisa
..........................................................................................................................64
Mięta
...........................................................................................................................66
Oregano
......................................................................................................................68
Papryka
.......................................................................................................................70
Pieprz
..........................................................................................................................73
Rozmaryn
....................................................................................................................75
Szafran
........................................................................................................................78
Szałwia
........................................................................................................................79
Trawa cytrynowa
.........................................................................................................81
Trybula
........................................................................................................................83
Tymianek
....................................................................................................................84
Wanilia
........................................................................................................................86
Ziele angielskie
...........................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW
.....................................................................................93
Curry
.....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup
.................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu
..........................................................................................................97
Przyprawa do mięs
...............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy
..............................................................................................................99
Przyprawa do ryb
...............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw
.....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA
..................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY –
Anna Popis-Witkowska
Przyprawy
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
Plik z chomika:
jtrajdos
Inne pliki z tego folderu:
Zdrowe odżywianie i jego sekrety - Sergiusz Karpov i Wiera Chmielewska.pdf
(1469 KB)
Witaminy, minerały i suplementy - Krzysztof Abramek.pdf
(1599 KB)
stare przepisy babci.rar
(690 KB)
Przyprawy do każdej potrawy - Anna Popis-Witkowska.pdf
(2747 KB)
przepisy kulinarne ciekawe.zip
(12906 KB)
Inne foldery tego chomika:
244 przepisy (naleśniki, ciasteczka, pączki, hrusty, racuchy, przepisy mączne)
Alkoholowe przepisy
CIASTA
DIETY- przepisy
Książka Kucharska 7000 Przepisów
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin