Żurek jarzynowy,zupa ufo, chłodnik, pomidorowa, z makaronem ryżowym, marchewkowa.docx

(26 KB) Pobierz

Żurek jarzynowy

 

 

 

Składniki

pół piersi pieczonego kurczaka
pół selera
cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
koperek
serek topiony(śmietankowy)
litr wywaru z jarzyn

 

Sposób przygotowania

Cebulę podsmażamy na oliwie. Potem dodajemy pokrojony seler i chwilkę razem zasmażamy, zalewamy szklanka rosołu, gotujemy na niewielkim ogniu. Miękkie warzywa przecieramy przez sito, dodajemy resztę wywaru, serek, przyprawy i drobno pokrojona pierś. Zagotowujemy i lekko doprawiamy. Podajemy z grzankami i obficie posypana koperkiem.

 

Żurek wielkanocny na wędzonce

 

 

Składniki

1/2 kg wędzonego boczku
włoszczyzna
1/2 litra gotowego zakwasu na żur
1 szklanka śmietany
1 cebula
listek laurowy, majeranek
Vegeta

 

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę
i cebulę włożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać śmietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać
z jajkami gotowanymi na twardo i kiełbasą.

 

Zupa kokosowa (Tajlandia)

Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki, rozpuścić kostkę w 350ml. gorącej wody.

Składniki

·                      1,5 piersi z kurczaka

·                      330ml mleczka kokosowego

·                      5 cm świeżego imbiru

·                      kostka rosołowa drobiowa

·                      łyżka tajskiej czerwonej pasty curry

·                      2 łyżki sosu rybnego

·                      łyżeczka brązowego cukru

·                      4 łyżki posiekanych liści kolendry

·                      4 kawałki listków kolendry do przybrania

Opis przygotowania

Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki, rozpuścić kostkę w 350ml. gorącej wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać bulion, mleczko kokosowe dodać imbir. Gotować 5 min. zamieszać 2-3 razy. dodać mięso. Gotować

 

Zupa UFO w kolorze zielonym

 

 

 

Składniki

2 kostki Rosołu z kury
100 g groszku zielonego
100 ml śmietany 12 %
2 marchewki
½ selera
1 cebula
1 por
50 g makaronu

 

Sposób przygotowania

Rozpuść kostki Rosołu z kury w 1 litrze gorącej wrzącej wody. Wsypać groszek i gotować 10 minut. Dodać śmietanę i zmiksować. Wsypać pokrojone w kostkę warzywa i gotować do miękkości. Dodać makaron i ugotować do miękkości. Doprawic zupę pieprzem i podawać.

 

Zupa pomidorowa

 

 

 

Składniki

5 dużych pomidorów,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy,
szklanka mleka,
1 opakowanie sera mozzarella,
świeże liście bazylii,
tymianek - może być suszony,
łyżeczka cukru, sól, pieprz,
kostka rosołowa.

 

Sposób przygotowania

W garnku dusimy na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek razem z kostką rosołową. W tym czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę. Pomidory dodajemy do garnka razem z łyżeczką cukru, solą, pieprzem i tymiankiem, można też dodać warzywną przyprawę do zup - według uznania. Całość dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia - jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i miksujemy. Jeszcze raz wstawiamy na kuchenkę i dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając zupę. Zupa pomidorowa powinna mieć konsystencję kremu - jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.
Zupę pomidorową podajemy gorącą, a na wierzch każdego talerza układamy 3 cienkie plastry mozzarelli i kilka listków świeżej bazylii. Dookoła talerza można poukładać małe grzanki z ciemnego pieczywa przyrumienione na oliwie, lub podać ciepłą bagietkę.
 

Zupa rybna

 

 

 

Składniki

75 dag filetów rybnych (morszczuk, dorsz, mintaj)
10 dag krewetek
3 łyżeczki oliwy
1 posiekany por
4 posiekane ząbki czosnku
3 drobno pokrojone łodygi selera naciowego
1 bulwa kopru włoskiego
1 posiekany strączek chili
3 łyżki białego wina
4 pomidory
1 łyżka tymianku

 

Sposób przygotowania

Na patelni podsmaż warzywa na oliwie, oprócz pomidorów. Wlej 1 l wody i wino, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Włóż rybę pokrojona na duże kawałki, dodaj pomidory i tymianek, gotuj ok. 10 minut. Dodaj krewetki i gotuj 1 minutę.

 

Zupa z młodej marchewki

 

 

 

Składniki

0,5 kg młodej marchewki
0,5 kg ziemniaków
1 średnia cebula
1 l bulionu warzywnego instant
2 duże pomarańcze
sól, pieprz, chili, natka pietruszki

 

Sposób przygotowania

Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić w talarki. Obrać ziemniaki i cebulę i pokroić w kosteczkę. Zagotować bulion. Włożyć marchewkę, ziemniaki i cebulę. Przykryć i na średnim ogniu gotować około 7-10 minut. Wyjąć 2 łyżki cedzakowe warzyw, a resztę gotować jeszcze 5 minut. W tym czasie wycisnąć sok z pomarańczy i wlać go do zupy. Całość zmiksować na krem. Zupę przyprawić do smaku solą i chili ( z rozwagą!). Odłożone jarzyny ponownie włożyć do zupy i w niej podgrzać. Natkę opłukać. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, od reszty oderwać listki i posiekać. Zupę przelać do wazy. Posypać natką i udekorować odłożonymi gałązkami. Smacznych wrażeń!

 

Zupa warzywna

 

 

 

 

Składniki

2 cebule;
ząbek czosnku,
200 g pomidorów;
1/2 żółtej
1/2 czerwonej papryki;
1/2 cukinii;
1/4 bakłażana;
oliwa;
75 g zielonej fasolki szparagowej;
125 ml bulionu warzywnego;
sól; pieprz

 

Sposób przygotowania

Jedna cebulę pokroić w talarki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. 200 g pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Po 1/2 żółtej i czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1/4 bakłażana pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i czosnek, dodać resztę warzyw i 75 g zielonej fasolki szparagowej oraz 125 ml bulionu warzywnego i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min.
Przed podaniem podać sól i pieprz.

Pieczarkowa w pomidorach

 

 

 

Składniki

8 dużych pomidorów,
1 paczka mrożonki zupy pieczarkowej,
5-10 dag sera żółtego light,
1 łyżka grysiku,
pieprz, sól,
bazylia,
oliwa extra vergine

 

Sposób przygotowania

Warzywa do zupy zalej minimalną ilością gorącej wody i poduś, aż zmiękną. Zmiksuj je na gładko, dodaj 1 łyżkę grysiku, dopraw solą i pieprzem, dodaj starty ser (większą część) ,posiekana bazylię i pietruszkę (po kilka gałązek) i odstaw na 15 minut. Przygotuj pomidory - odetnij górną część, wydrąż łyżeczką pestki. W środek wkładaj zmiksowany krem, posyp resztą sera. Układaj pomidory na posmarowanej oliwą blaszce i zapiekaj około 15 minut (w zależności od piekarnika). Dekoruj listkami bazylii lub pietruszki.

 

Barszcz czerwony Knorr z morelami i imbirem

 

 

 

Składniki

1 opakowanie Gotowego Barszczu Czerwonego Knorr w litrowym kartonie,
5 suszonych moreli,
1 łyżeczka świeżego imbiru,
1 ząbek czosnku,
1 mała laska cynamonu,
sok z cytryny

 

Sposób przygotowania

Barszcz Czerwony Knorr w litrowym kartonie przelać do garnka. Morele pokroić w drobne paski. Czosnek i imbir bardzo drobno posiekać i rozetrzeć czubkiem noża, dodać do barszczu razem z cynamonem i morelami. Całość podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodać kilka kropel cytryny dla pełności smaku i wyjąć cynamon.

Barszczyk przed podaniem można również przecedzić.

 

Chłodnik z boćwiną

 

 

 

Składniki

30g włoszczyzny bez kapusty,
100g boćwiny,
250ml (1 szklanka) mleka 0,5%,
50ml śmietany 18%,
50g ogórka zielonego,
10g koperku,
10g szczypiorku,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru,
woda.

 

Sposób przygotowania

Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Boćwinę dokładnie umyć pod bieżąca wodą, pokroić w paski, ugotować. Ogórek zetrzeć na tarce. Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, koper i szczypiorek; podawać schłodzony.

 

Zupa z makaronem ryżowym i mięsem mielonym

Zupa z makaronem ryżowym i mięsem mielonym - składniki

·         10 dag makaronu ryżowego

·         2 gałązki kolendry (z korzeniem)

·         5 liści kapusty pekińskiej

·         3 ząbki czosnku

·         sól

·         pieprz

·         25 dag mieszanego mięsa mielonego

·         2 łyżki granulowanego bulionu wołowego (lub 2 kostki bulionowe)

·         3 łyżki sosu rybnego

Zupa z makaronem ryżowym i mięsem mielonym - sposób przygotowania

Makaron zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Posiekaj listki i łodyżki kolendry, korzenie odłóż. Kapustę pokrój w paski. Czosnek przełóż do moździerza, dodaj korzenie kolendry, sól i pieprz. Rozgnieć na pastę. Mięso przypraw solą i pieprzem. Zagotuj litr wody z bulionem i pastą z czosnku i kolendry. Z mięsa ulep klopsiki, wkładaj je do wrzącej zupy, gotuj 2 minuty. Dodaj kapustę, makaron i sos rybny, gotuj minutę. Posyp pieprzem i kolendra.

 

Zupa z owoców morza - składniki

·         20 dag oczyszczonych mieszanych owoców morza

·         1 l bulionu

·         2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej

·         4 dag korzenia galgantu (lub imbiru)

·         4 listki limonki kaffir (lub 2 kawałki skórki z limonki)

·         10 dag pieczarek pokrojonych na ćwiartki

·         1 łyżka pasty chili

·         2 pomidory pokrojone w kostkę

·         3 łyżki sosu rybnego

·         3 łyżki soku z limonki

·         5 małych

·         drobno pokruszonych papryczek chili (lub mniej

·         bo danie będzie bardzo ostre)

·         kilka listków kolendry

Zupa z owoców morza - sposób przygotowania

Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, galgant, listki limonki kaffir oraz grzyby. Gotuj 3 minuty. Dodaj pastę chili, pomidory i owoce morza, gotuj na bardzo małym ogniu. Przypraw zupę do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i pokruszoną chili, posyp kolendrą. Podawaj z ryżem.

 

Zupa jogurtowa...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin