Żurek jarzynowy
Składniki
pół piersi pieczonego kurczakapół seleracebula2 łyżki oliwysól, pieprzkoperekserek topiony(śmietankowy)litr wywaru z jarzyn
Sposób przygotowania
Cebulę podsmażamy na oliwie. Potem dodajemy pokrojony seler i chwilkę razem zasmażamy, zalewamy szklanka rosołu, gotujemy na niewielkim ogniu. Miękkie warzywa przecieramy przez sito, dodajemy resztę wywaru, serek, przyprawy i drobno pokrojona pierś. Zagotowujemy i lekko doprawiamy. Podajemy z grzankami i obficie posypana koperkiem.
Żurek wielkanocny na wędzonce
1/2 kg wędzonego boczkuwłoszczyzna1/2 litra gotowego zakwasu na żur 1 szklanka śmietany1 cebulalistek laurowy, majeranekVegeta
Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać śmietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem. Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i kiełbasą.
Zupa kokosowa (Tajlandia)
Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki, rozpuścić kostkę w 350ml. gorącej wody.
· 1,5 piersi z kurczaka
· 330ml mleczka kokosowego
· 5 cm świeżego imbiru
· kostka rosołowa drobiowa
· łyżka tajskiej czerwonej pasty curry
· 2 łyżki sosu rybnego
· łyżeczka brązowego cukru
· 4 łyżki posiekanych liści kolendry
· 4 kawałki listków kolendry do przybrania
Opis przygotowania
Obrać imbir i pokroić na cienkie plasterki, rozpuścić kostkę w 350ml. gorącej wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Do garnka wlać bulion, mleczko kokosowe dodać imbir. Gotować 5 min. zamieszać 2-3 razy. dodać mięso. Gotować
Zupa UFO w kolorze zielonym
2 kostki Rosołu z kury100 g groszku zielonego100 ml śmietany 12 %2 marchewki½ selera1 cebula1 por50 g makaronu
Rozpuść kostki Rosołu z kury w 1 litrze gorącej wrzącej wody. Wsypać groszek i gotować 10 minut. Dodać śmietanę i zmiksować. Wsypać pokrojone w kostkę warzywa i gotować do miękkości. Dodać makaron i ugotować do miękkości. Doprawic zupę pieprzem i podawać.
Zupa pomidorowa
5 dużych pomidorów, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, szklanka mleka, 1 opakowanie sera mozzarella, świeże liście bazylii, tymianek - może być suszony, łyżeczka cukru, sól, pieprz, kostka rosołowa.
W garnku dusimy na oliwie pokrojoną cebulę i czosnek razem z kostką rosołową. W tym czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę. Pomidory dodajemy do garnka razem z łyżeczką cukru, solą, pieprzem i tymiankiem, można też dodać warzywną przyprawę do zup - według uznania. Całość dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Następnie zdejmujemy z ognia - jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i miksujemy. Jeszcze raz wstawiamy na kuchenkę i dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając zupę. Zupa pomidorowa powinna mieć konsystencję kremu - jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.Zupę pomidorową podajemy gorącą, a na wierzch każdego talerza układamy 3 cienkie plastry mozzarelli i kilka listków świeżej bazylii. Dookoła talerza można poukładać małe grzanki z ciemnego pieczywa przyrumienione na oliwie, lub podać ciepłą bagietkę.
Zupa rybna
75 dag filetów rybnych (morszczuk, dorsz, mintaj)10 dag krewetek3 łyżeczki oliwy1 posiekany por4 posiekane ząbki czosnku3 drobno pokrojone łodygi selera naciowego1 bulwa kopru włoskiego1 posiekany strączek chili3 łyżki białego wina4 pomidory1 łyżka tymianku
Na patelni podsmaż warzywa na oliwie, oprócz pomidorów. Wlej 1 l wody i wino, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Włóż rybę pokrojona na duże kawałki, dodaj pomidory i tymianek, gotuj ok. 10 minut. Dodaj krewetki i gotuj 1 minutę.
Zupa z młodej marchewki
0,5 kg młodej marchewki0,5 kg ziemniaków1 średnia cebula1 l bulionu warzywnego instant2 duże pomarańczesól, pieprz, chili, natka pietruszki
Marchewkę oskrobać, umyć i pokroić w talarki. Obrać ziemniaki i cebulę i pokroić w kosteczkę. Zagotować bulion. Włożyć marchewkę, ziemniaki i cebulę. Przykryć i na średnim ogniu gotować około 7-10 minut. Wyjąć 2 łyżki cedzakowe warzyw, a resztę gotować jeszcze 5 minut. W tym czasie wycisnąć sok z pomarańczy i wlać go do zupy. Całość zmiksować na krem. Zupę przyprawić do smaku solą i chili ( z rozwagą!). Odłożone jarzyny ponownie włożyć do zupy i w niej podgrzać. Natkę opłukać. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, od reszty oderwać listki i posiekać. Zupę przelać do wazy. Posypać natką i udekorować odłożonymi gałązkami. Smacznych wrażeń!
Zupa warzywna
2 cebule; ząbek czosnku, 200 g pomidorów; 1/2 żółtej 1/2 czerwonej papryki; 1/2 cukinii; 1/4 bakłażana; oliwa; 75 g zielonej fasolki szparagowej; 125 ml bulionu warzywnego; sól; pieprz
Jedna cebulę pokroić w talarki. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. 200 g pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Po 1/2 żółtej i czerwonej papryki, 1/2 cukinii, 1/4 bakłażana pokroić w kostkę.W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i czosnek, dodać resztę warzyw i 75 g zielonej fasolki szparagowej oraz 125 ml bulionu warzywnego i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min.Przed podaniem podać sól i pieprz.
Pieczarkowa w pomidorach
8 dużych pomidorów, 1 paczka mrożonki zupy pieczarkowej, 5-10 dag sera żółtego light,1 łyżka grysiku, pieprz, sól, bazylia, oliwa extra vergine
Warzywa do zupy zalej minimalną ilością gorącej wody i poduś, aż zmiękną. Zmiksuj je na gładko, dodaj 1 łyżkę grysiku, dopraw solą i pieprzem, dodaj starty ser (większą część) ,posiekana bazylię i pietruszkę (po kilka gałązek) i odstaw na 15 minut. Przygotuj pomidory - odetnij górną część, wydrąż łyżeczką pestki. W środek wkładaj zmiksowany krem, posyp resztą sera. Układaj pomidory na posmarowanej oliwą blaszce i zapiekaj około 15 minut (w zależności od piekarnika). Dekoruj listkami bazylii lub pietruszki.
Barszcz czerwony Knorr z morelami i imbirem
1 opakowanie Gotowego Barszczu Czerwonego Knorr w litrowym kartonie,5 suszonych moreli, 1 łyżeczka świeżego imbiru,1 ząbek czosnku,1 mała laska cynamonu,sok z cytryny
Barszcz Czerwony Knorr w litrowym kartonie przelać do garnka. Morele pokroić w drobne paski. Czosnek i imbir bardzo drobno posiekać i rozetrzeć czubkiem noża, dodać do barszczu razem z cynamonem i morelami. Całość podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodać kilka kropel cytryny dla pełności smaku i wyjąć cynamon.Barszczyk przed podaniem można również przecedzić.
Chłodnik z boćwiną
30g włoszczyzny bez kapusty,100g boćwiny, 250ml (1 szklanka) mleka 0,5%, 50ml śmietany 18%, 50g ogórka zielonego, 10g koperku, 10g szczypiorku, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, woda.
Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Boćwinę dokładnie umyć pod bieżąca wodą, pokroić w paski, ugotować. Ogórek zetrzeć na tarce. Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, koper i szczypiorek; podawać schłodzony.
Zupa z makaronem ryżowym i mięsem mielonym
Zupa z makaronem ryżowym i mięsem mielonym - składniki
· 10 dag makaronu ryżowego
· 2 gałązki kolendry (z korzeniem)
· 5 liści kapusty pekińskiej
· 3 ząbki czosnku
· sól
· pieprz
· 25 dag mieszanego mięsa mielonego
· 2 łyżki granulowanego bulionu wołowego (lub 2 kostki bulionowe)
· 3 łyżki sosu rybnego
Zupa z makaronem ryżowym i mięsem mielonym - sposób przygotowania
Makaron zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Posiekaj listki i łodyżki kolendry, korzenie odłóż. Kapustę pokrój w paski. Czosnek przełóż do moździerza, dodaj korzenie kolendry, sól i pieprz. Rozgnieć na pastę. Mięso przypraw solą i pieprzem. Zagotuj litr wody z bulionem i pastą z czosnku i kolendry. Z mięsa ulep klopsiki, wkładaj je do wrzącej zupy, gotuj 2 minuty. Dodaj kapustę, makaron i sos rybny, gotuj minutę. Posyp pieprzem i kolendra.
Zupa z owoców morza - składniki
· 20 dag oczyszczonych mieszanych owoców morza
· 1 l bulionu
· 2 pokrojone łodygi trawy cytrynowej
· 4 dag korzenia galgantu (lub imbiru)
· 4 listki limonki kaffir (lub 2 kawałki skórki z limonki)
· 10 dag pieczarek pokrojonych na ćwiartki
· 1 łyżka pasty chili
· 2 pomidory pokrojone w kostkę
· 3 łyżki soku z limonki
· 5 małych
· drobno pokruszonych papryczek chili (lub mniej
· bo danie będzie bardzo ostre)
· kilka listków kolendry
Zupa z owoców morza - sposób przygotowania
Zagotuj bulion, dodaj trawę cytrynową, galgant, listki limonki kaffir oraz grzyby. Gotuj 3 minuty. Dodaj pastę chili, pomidory i owoce morza, gotuj na bardzo małym ogniu. Przypraw zupę do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i pokruszoną chili, posyp kolendrą. Podawaj z ryżem.
Zupa jogurtowa...
orfada6