Żurek
Składniki:
· 2 litry wody
· 0, 5 kg ziemniaków
· 0,5 l zakwasu do żurku ( dostępny w sklepach, lub można przygotować samemu)
· 4 łyżki stołowe oleju
· Przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 8 ziarenek ziela angielskiego, 6 listków laurowych, 4 ziarenka pieprzu1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pół łyżeczki pieprzu
· 200 ml słodkiej śmietanki do zup (w zależności od upodobań 12% lub 18%)
· ok. 100 gram wędzonych kiełbasek sojowych lub kostki sojowej (ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu i następnie podsmażonej)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w kostkę, i podsmażamy w garnku na oleju przez 3 minuty razem z przyprawami (łącznie z solą, ale za wyjątkiem pieprzu mielonego).Dolewamy wodę i gotujemy aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (około 20 minut).Dodajemy sos sojowy. Następnie dolewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.Dodajemy śmietankę. ( Aby się nie zważyła w miseczce mieszamy śmietankę z gorącą zupą i stopniowo dodajemy do reszty zupy). W zależności od naszych upodobań dosalamy. I na koniec dodajemy pieprz. Wrzucamy pokrojone w plasterki i ewentualnie podsmażone parówki sojowe lub kostkę sojową.
oswiecona