Żurek.doc

(114 KB) Pobierz

Żurek


Image

Składniki:

·         2 litry wody

·         0, 5 kg ziemniaków

·         0,5 l zakwasu do żurku ( dostępny w sklepach, lub można przygotować samemu)

·         4 łyżki stołowe oleju

·         Przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki  soli, 8 ziarenek ziela angielskiego, 6 listków laurowych, 4 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, pół łyżeczki pieprzu

·         200 ml słodkiej śmietanki do zup (w zależności od upodobań 12% lub 18%)

·         ok. 100 gram wędzonych kiełbasek sojowych lub kostki sojowej  (ugotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu i następnie podsmażonej)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w kostkę, i podsmażamy w garnku na oleju  przez 3 minuty razem  z przyprawami (łącznie z solą, ale za wyjątkiem pieprzu mielonego).
Dolewamy wodę i gotujemy aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (około 20 minut).
Dodajemy sos sojowy. Następnie dolewamy zakwas.  Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Dodajemy śmietankę. ( Aby się nie zważyła w miseczce mieszamy śmietankę z gorącą zupą i stopniowo dodajemy do reszty zupy). W zależności od naszych upodobań dosalamy. I na koniec dodajemy pieprz. Wrzucamy pokrojone w plasterki  i ewentualnie podsmażone parówki sojowe lub kostkę sojową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin