Pierniki ciocici Celiny.odt

(11 KB) Pobierz

Pierniki cicioci Celiny

 

składniki:

 

1 szklanka cukru

5 łyżek miodu

2 przyprawy do piernika

0,5 łyżeczki cynamonu

odrobina soli

1 kostka margaryny

3 łyżki kakao

2 łyżki oleju

ok 1kg mąki pszennej

4 jajka

1 proszek do pieczenia

1 cukier waniliowy

skórka pomarańczowa usmażona

 

 

Przygotowanie:

 

Z 0,5 szklanki cukru zrobić karmel (przysmażyć w garnuszku) dodać miód, przyprawy do piernika, cynamon, sól, cukier waniliowy, rozpuścić w tym margarynę, dodać olej, kakao i resztę cukru i odstawić do ostygnięcia.

Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia (konsystencja ciasta musi być jak na pierogi). Ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami do pierników.

Piec w piekarniku (rozgrzanym wcześniej) w temperaturze 150st, na najwyższym ruszcie, aż się zarumienią.

Pierniki powinny leżeć w zamkniętym pojemniku ok 2 tygodnie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin