Pierniki cicioci Celiny
składniki:
1 szklanka cukru
5 łyżek miodu
2 przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki cynamonu
odrobina soli
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
ok 1kg mąki pszennej
4 jajka
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
skórka pomarańczowa usmażona
Przygotowanie:
Z 0,5 szklanki cukru zrobić karmel (przysmażyć w garnuszku) dodać miód, przyprawy do piernika, cynamon, sól, cukier waniliowy, rozpuścić w tym margarynę, dodać olej, kakao i resztę cukru i odstawić do ostygnięcia.
Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia (konsystencja ciasta musi być jak na pierogi). Ciasto rozwałkować i wyciąć foremkami do pierników.
Piec w piekarniku (rozgrzanym wcześniej) w temperaturze 150st, na najwyższym ruszcie, aż się zarumienią.
Pierniki powinny leżeć w zamkniętym pojemniku ok 2 tygodnie.
adiga