Jadwiga Gornicka - Apteka natury.pdf

(5053 KB) Pobierz
Apteka natury - Poradnik zdrowia
Jadwiga Górnicka
APTEKA
NATURY
Poradnik zdrowia
147044923.004.png 147044923.005.png
PRZEDMOWA
Książka obejmuje wiadomości i sposoby na utrzymanie zdrowia do pierwszych 100 lat
życia, na odzyskanie zdrowia, które już trochę nie dopisuje, oraz na wyjście z wielu prze-
wlekłych dolegliwości i schorzeń. Wiadomości te zawarte były w poprzednich wyda-
niach Apteki natury oraz w mojej książce Zdrowie przez dotyk. W tej ostatniej pozycji
były podane sposoby wykonywania akupresury stóp, masażu Shiat-Sou, masaży specjal-
nych oraz szybkie skuteczne porady w nagłych przypadkach chorobowych, jak omdlenie,
zwichnięcie stawu, stłuczenia mięśni, wiązadeł, ścięgien.
Ogólnie książka ta jest wartościowym poradnikiem dla osób trochę starszych, które nie
chcą chorować i niedomagać, dla osób młodych, które chcą zachować zdrowie i energię
tak potrzebną przy obecnym szybkim tempie życia i dla wszystkich, którzy mają już
jakieś przewlekłe niedomagania i chcą się od nich jak najszybciej uwolnić, aby nie za-
chorować i nie utracić zdolności do pracy oraz zachować radość życia.
Są tu też podane metody terapii zupełnie zapomniane w epoce leczenia chemią, np.: ar-
gilloterapia - leczenie pospolitą glinką, leczenie poprzez uzupełnienie brakujących
mikroelementów i odtrucia w sytuacji postępującego zanieczyszczenia środowiska oraz
rozwoju chorób cywilizacyjnych: jak nadmiar cholesterolu, wczesna miażdżyca naczyń
tętniczych mózgu, serca i tętnic kończyn dolnych, niedoceniane leczenie preparatami
pszczelimi, tak skutecznie przyspieszającymi powrót do zdrowia i do pełnej sprawności.
Uważny Czytelnik znajdzie tu skuteczne recepty na choroby krwi, węzłów chłonnych,
ziarnicę złośliwą, zakrzepicę, choroby serca i układu krążenia, schorzenia gośćcowe i
reumatyczne, schorzenia kobiece, schorzenia pęcherza moczowego, prostaty, kamicę ner-
kową, schorzenia przemiany materii, schorzenia układu pokarmowego, schorzenia skóry,
schorzenia układu oddechowego, jak się hartować, aby nie łapać łatwo infekcji i jak ła-
two wyleczyć przeziębienie, jak oczyścić woreczek żółciowy i drogi żółciowe w
wątrobie, jak rozpuścić i urodzić kamienie nerkowe, co stosować, aby się nie tworzyły
nowe, jak oddychać, aby łatwiej wydalać toksyny.
Oczywiście zawsze dobrze jest być w kontakcie z lekarzem naturalistą i stosować jed-
nocześnie leczenie wspomagające, np.: odpowiednie żywienie, dobrane dla siebie zioła,
kąpiele, pić świeże soki z jarzyn, które ułatwiają i przyspieszają powrót do zdrowia, oraz
masaże stóp i całego ciała.
Wdzięczna będę za wszelkie uwagi Czytelników - tak pozytywne, jak i krytyczne.
Jadwiga Górnicka
147044923.006.png
Projekt okładki Jerzy Mostowski
Opracowanie ilustracji Xaweny Piwocki
Opracowanie redakcyjne
Elżbieta Stefańska
Elżbieta Zawadzka
Opracowanie techniczne Elżbieta Gołębiewska
147044923.007.png 147044923.001.png
ŻYWIENIE
TO ZDROWIE
LUB CHOROBA
147044923.002.png
ŻYWIENIE
O znaczeniu prawidłowych zestawów produktów spożywczych w
leczeniu chorób metodami naturalnymi
Medycyna ostatnich lat poczyniła ogromne postępy w rozpoznaniu zależności po-
między stanem zdrowia człowieka a sposobem jego odżywiania. Szczególnie wiele nauka
dowiedziała się o takich dziedzinach, jak biologiczna wartość pokarmów, procesy
trawienne i przemiany materii, wpływ na zdrowie i znaczenie pokarmowe białka, amino-
kwasów egzogennych, węglowodanów, tłuszczów, witamin, biopierwiastków i wody.
Rozważania na temat związków między odżywianiem a stanem zdrowia należy po-
przedzić ogólną uwagą, że zapotrzebowanie na produkty spożywcze jest zindywidualizo-
wane, a nadto zróżnicowane u ludzi zdrowych i chorych. Każdy powinien poznać swoje
indywidualne potrzeby, gdyż nawet uniwersalne zalecenia, że należy jadać czosnek ze
względu na selen, jabłka, ponieważ zawierają pektyny, natkę pietruszki, jako bogate
źródło witaminy C, a czereśnie ze względu na wiele witamin B 5 , oraz pić mleko, gdyż
znajduje się w nim komplet aminokwasów egzogennych, a nadto wapń - nie mogą być
uogólniane.
Białko. Oprócz węglowodanów i tłuszczów należy do podstawowych składników po-
karmowych. Jest zasadniczym tworzywem cytoplazmy - substancji budulcowej komórek,
budulcem enzymów, hormonów i hemoglobiny. Wszystkie białka proste składają się z
aminokwasów, które są związkami organicznymi.
Na kilogram wagi ciała człowiek potrzebuje przeciętnie 0,5 g białka, choć bywają nie-
znaczne odchylenia indywidualne. Zapotrzebowanie organizmu na białko wzrasta w stre-
sach, chorobach zakaźnych, przy braku snu, wykonywaniu ciężkiej pracy fizycznej, w
warunkach wysokiej temperatury, w stanach bólu, obawy i lęków. Normy dziennego
spożycia białka wynoszą 30-55 g. Powinno to być białko pełnowartościowe, a więc takie,
które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Spożywanie białka w ilościach przekraczających wymienioną tu normę może spowo-
dować przeciążenie wątroby i nerek zmuszając je do usuwania zbędnego balastu, co do-
prowadza te narządy do patologicznego przerostu.
Piątą część wagi ciała stanowi białko. Bierze ono udział w utrzymaniu równowagi
wodnej w organizmie. Syntetyzowanie białek jest potrzebne do tworzenia antyciał nie-
zbędnych do zwalczania infekcji bakteryjnych. W skład mięśni, kości, krwi, enzymów,
nerwów, błon itp. wchodzą odmienne białka. Wszystkie białka roślinne składają się z
identycznych aminokwasów. Do syntezy własnego białka organizm ludzki potrzebuje 22
aminokwasy, z których osiem musi otrzymywać z zewnątrz (stąd ich nazwa: egzogenne)
z pokarmem. Aminokwasy są niezbędne jako materiał do syntezy
9
147044923.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin