Zapiekanka z pomidorami
EDIPRESSE
30 min, 8 porcji1 porcja - ok. 340 kcalSkładniki: - 60 dag mielonego mięsa (najlepiej mieszanego) - 1 czerstwa bułka - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - suszone zioła - 2 jajka - 15 dag żółtego sera - 2 łyżki mąki - 1 szklanka śmietany 12 proc. lub jogurtu - 2 pomidory - olejBułkę namoczyć w wodzie lub w mleku, kiedy będzie miękka, odcisnąć,wymieszać z mięsem, dodać pokrojony czosnek (kto nie lubi ostrego smaku i zapachu czosnku, może go przedtem zeszklić na oleju),przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami, dodać jajko, połączyć wszystkie składniki,naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć mięso,ser dokładnie wymieszać z jajkiem, śmietaną i mąką, ubić trzepaczką, masę wylać na mięso,powierzchnię posypać pokrojonymi w małą kostkę pomidorami, posypać solą i pieprzem,piec 40 min w 180°C.
basiaczek.R