Borek.doc

(21 KB) Pobierz
Borek - paszteciki ze szpinakiem

Borek - paszteciki ze szpinakiem
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
Ciasto Fila:
500 g maki,
1 lyzeczka proszku do pieczenia,
1 lyzka oleju,
woda,
Farsz ze szpinaku:
1 kg szpinaku,
300 g zoltego sera,
60 g tlustego bialego sera,
2 jajka,
sok cytrynowy,
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej,
oliwa lub roztopione maslo,
sol, pieprz.

1. Make i proszek przesypac do miski. Powoli, mieszajac, dolewac olej, a nastepnie stopniowo wlewac wode, az uformuje sie twarde ciasto. Ciasto wyrabiac
ok. 15 min. Zakryc i odstawic na 2 godz.
2. Podzielic ciasto na kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kazda rozwalkowac na
cieniutki placek. Z plackow wykroic prostokaty 30 x 12 cm.
3. Zwinac razem prostokaty z ciasta w rulon. Polozyc na stole. Ustawic 2 miski
po przeciwnych koncach rulonu i zawiesic na nich wilgotna scierke, tak aby
zakryla ciasto, nie dotykajac go. Wyjmowac po jednej porcji.
4. Przebrany i oplukany szpinak posypac sola, zakryc i gotowac na malym ogniu.
Odcisnac nadmiar wody, zwiekszyc ogien, aby dodatkowo szpinak wysuszyc.
5. Zolty ser zetrzec, a bialy ser rozgniesc widelcem i polaczyc z zoltym. Szpinak pokroic, dobrze wymieszac z serami, jajkami, sokiem cytrynowym, sola,
pieprzem i galka muszkatolowa.
6. Piec podgrzac do temperatury 190żC. Posmarowac jeden prostokat z ciasta oliwa, zakryc nastepnym. Na kazda porcje nakladac waski pasek farszu szerokosci
1 cm (ok. jednej lyzeczki) wzdluz dluzszego boku prostokata. Zawijac borek
tak jak rolade, uprzednio zalozywszy do srodka po 1 cm z obydwu koncow. Paszteciki ukladac ciasno na brytfannie posmarowanej oliwa. Gore i boki pasztecikow posmarowac oliwa i piec na ciemnozloty kolor przez 30 min.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 24.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin