Borek - paszteciki ze szpinakiemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.Ciasto Fila:500 g maki,1 lyzeczka proszku do pieczenia,1 lyzka oleju,woda,Farsz ze szpinaku:1 kg szpinaku,300 g zoltego sera,60 g tlustego bialego sera,2 jajka,sok cytrynowy,1/2 lyzeczki galki muszkatolowej,oliwa lub roztopione maslo,sol, pieprz.1. Make i proszek przesypac do miski. Powoli, mieszajac, dolewac olej, a nastepnie stopniowo wlewac wode, az uformuje sie twarde ciasto. Ciasto wyrabiacok. 15 min. Zakryc i odstawic na 2 godz.2. Podzielic ciasto na kulki wielkosci orzecha wloskiego. Kazda rozwalkowac nacieniutki placek. Z plackow wykroic prostokaty 30 x 12 cm.3. Zwinac razem prostokaty z ciasta w rulon. Polozyc na stole. Ustawic 2 miskipo przeciwnych koncach rulonu i zawiesic na nich wilgotna scierke, tak abyzakryla ciasto, nie dotykajac go. Wyjmowac po jednej porcji.4. Przebrany i oplukany szpinak posypac sola, zakryc i gotowac na malym ogniu.Odcisnac nadmiar wody, zwiekszyc ogien, aby dodatkowo szpinak wysuszyc.5. Zolty ser zetrzec, a bialy ser rozgniesc widelcem i polaczyc z zoltym. Szpinak pokroic, dobrze wymieszac z serami, jajkami, sokiem cytrynowym, sola,pieprzem i galka muszkatolowa.6. Piec podgrzac do temperatury 190żC. Posmarowac jeden prostokat z ciasta oliwa, zakryc nastepnym. Na kazda porcje nakladac waski pasek farszu szerokosci1 cm (ok. jednej lyzeczki) wzdluz dluzszego boku prostokata. Zawijac borektak jak rolade, uprzednio zalozywszy do srodka po 1 cm z obydwu koncow. Paszteciki ukladac ciasno na brytfannie posmarowanej oliwa. Gore i boki pasztecikow posmarowac oliwa i piec na ciemnozloty kolor przez 30 min.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 24.
gochaad