Gołąbki z kapusty włoskiej z wołowiną i ryżem.rtf

(8 KB) Pobierz
Go³¹bki z kapusty w³oskiej z wo³owin¹ i ry¿em

Gołąbki z kapusty włoskiej z wołowiną i ryżem

 

Składniki:

kapusta włoska (około 1 kg)

50 dag mielonej wołowiny

30 dag ugotowanego ryżu

mała marchewka

dymka

białko jaja

szklanka przecieru pomidorowego

2 łki oliwy lub oleju

kostka Bulionu warzywnego WINIARY

bek czosnku

2 łki natki pietruszki

sok z cytryny

cukier, sól, pieprz

ewentualnie do sosu:

łka mąki

2 łki śmietany 12-proc.

 

Z główki kapusty delikatnie oderwij 8 wierzchnich liści. Opłucz je i wrzuć na lekko osolony wrzątek, blanszuj 2-3 minuty, a następnie odsącz i zetnij grube nerwy. Marchewkę i dymkę umyj i oczyść. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, a cebulę poszatkuj.

 

Mięso wymieszaj dokładnie z ryżem, marchewką, dymką i białkiem jaja. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem oraz podziel na 8 części. Na każdy liść nałóż nadzienie, zawiń boki i zwijaj w rulon równolegle do nerwu. Dno płaskiego rondla wyłóż liśćmi kapusty i ułóż gołąbki ściśle jeden obok drugiego.

 

Odmierz 3 szklanki wody, zagotuj, rozpuść w nich kostkę bulionową i dodaj przecier pomidorowy, oliwę, rozgnieciony czosnek, cukier, sól, pieprz i - jeżeli trzeba - dokwaś sokiem z cytryny. Gołąbki zalej wrzącym sosem i duś pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie wyjmij, polej sosem pomidorowym i posyp posiekaną natką.

 

Uwaga! Sos możesz zagęścić łki i zaprawić śmietaną. Podawaj z ziemniakami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin