Tęcza
Przepis I
5-6 opakowań serka homogenizowanego po 25 dag,
21/2 szklanki cukru pudru,
50 dag masła,
5 żółtek,
2 łyżki żelatyny,
4 galaretki owocowe o różnych kolorach)
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody rozpuścić. Galaretki rozpuszczać kolejno, w miarę dodawania do sera ( wziąć połowę wody podanej w przepisie) i ostudzić. Twarożek utrzeć z masłem, cukrem i żółtkami, następnie podzielić na 5 części. Do pierwszej dodać żelatynę, do drugiej galaretkę zieloną, do trzeciej pomarańczową, do czwartej czerwoną, do piątej żółtą. Pierwszą część masy dać do tortownicy i wstawić do lodówki na 1-2 godziny do zastygnięcia. Każdą kolejną warstwę kłaść po zastygnięciu poprzedniej.
Przepis II
5 opakowań kolorowych galaretek,
3 kubeczki śmietanki 30%
Galaretki rozpuszczamy kolejno co 1-2 godziny w połowie wody podanej w przepisie. Gdy pierwsza zaczyna tężeć ubijamy kubeczek kremówki i mieszamy z tężejącą galaretką Wlewamy do formy (formę zawsze wyścielam wpierw folią aluminiową ) i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Po zastygnięciu pierwszej warstwy wylewamy drugą tężejącą galaretkę i znów wkładamy do lodówki. I tak na przemian...Można do tych warstw dodawać owoce pod kolor, albo kawałki pokrojonych galaretek - jak kto lubi jak kto woli.
GOTOWENAWSZYSTKO