Poniedziałek
Pierwsze danie: Zupa pomidorowa z makaronem
Drugie danie: Risotto z kurczakiem (zobacz przepis)
We2.pl radzi! Zupę pomidorową przyrządzamy na bazie rosołu, dodajemy jedynie koncentrat pomidorowy, bądź kawałki pomidorów (świeżych lub z puszki)
Przepis na Risotto
Składniki:
ugotowane mięso z kurczaka,
30 dag pieczarek,
groszek konserwowy,
brokuł,
3 kolorowe papryki,
duża cebula,
2 woreczki ugotowanego ryżu,
starty żółty ser,
oliwa.
Sposób przyrządzenia:
Brokuły gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie. Następnie osobno podsmażamy cebulę i papryki pokrojone w kostkę. Mięso dzielimy na małe kawałeczki i również odrobinę podsmażamy na oliwie. Do mięsa dodajemy podsmażone pieczarki, papryki, cebulę, groszek konserwowy i różyczki brokułów. Po kilku minutach podsmażania dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy.
Po rozłożeniu gorącej potrawy na talerzach posypujemy startym żółtym serem.
Wtorek
Pierwsze danie: Zupa kalafiorowa (zobacz przepis)
Drugie danie: Ziemniaki z koperkiem, roladki schabowe (zobacz przepis), mizeria
Przepis na zupe kalafiorowa:
średni kalafior,
3 marchewki,
pietruszka,
seler,
5 ziemniaków,
2 kostki rosołowe,
sól, pieprz, vegeta
śmietana 18& do zup i sosów
W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi. W tym czasie oczyścić kalafior, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w plasterki, seler w całości. Warzywa dorzucić do zupy. Gdy warzywa nieco rozmiękną, seler wyjąć, a zupę zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki.
Przepis na roladki
Składniki
50 dag schabu bez kości,
żółtko,
1-2 łyżki tartego chrzanu,
łyżka masła,
jajko,
bułka tarta, pieprz, sól,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania
Schab pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i odstawić na kilka minut. Żółtko wymieszać z miękkim masłem i chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną masą posmarować kotlety, ciasno je zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w jaju i bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Środa
Pierwsze danie: Zupa pieczarkowa (zobacz przepis)
Drugie danie: Pure ziemniaczane, wątróbka smażona z cebulką (zobacz przepis), ogórek konserwowy
We2.pl radzi! Obierz i usmaż więcej pieczarek, w następnym dniu zrobimy sos pieczarkowy.
Przepis na zupę pieczarkową
30 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka margaryny
1-2 ząbki czosnku
ok. 1, 5 litra rosołu
10-15 dag makaronu np. nitki
3-4 łyżki śmietany 18%
zielona pietruszka, sol, pieprz, vegeta
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle i margarynie. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Dodać do nich szczyptę soli, szczyptę pieprzu i chwilkę smażyć. Wszystko przełożyć do garnka i zalać gorącym rosołem (może być z kostki rosołowej). Dodać makaron, szczyptę Vegety i gotować razem około 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować zupę. Na koniec dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i w razie potrzeby jeszcze przyprawić.
Przepis na wątróbkę
1/2 kg wątróbki wieprzowej,
4 cebule,
szklanka mleka,
mąka,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Wątróbkę dokładnie płuczemy i moczymy w mleku przez około godzinę.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wątróbkę kroimy na kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Kładziemy na gorący tłuszcz. Obok wątróbki wrzucamy cebulę. Kawałki wątróbki smażymy z obu stron.
Czwartek
Pierwsze danie: Zupa serowa (zobacz przepis)
Drugie danie: Placki ziemniaczane (zobacz przepis) z sosem pieczarkowym (zobacz przepis
Przepis na zupę serową
2 szklanki bulionu,
pół szklanki mleka,
2 małe serki topione gouda,
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
pół szklanki wytrawnego, białego wina,
groszek ptysiowy,
natka pietruszki.
Gotujemy bulion z mlekiem, dodajemy serki, mieszamy czekając aż się rozpuszczą, a zupa będzie jednolita i zawiesista. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia, wlewamy wino i mieszamy. Groszek ptysiowy rozkładamy na talerzu i zalewamy gorącą zupą, posypujemy natką.
Przepis na placki ziemniaczane
ziemniaki,
1-2 jajka (powyżej 1kg ziemniaków 2 jajka),
1 łyżkę mąki,
1 cebula,
sól, pieprz
Do startych ziemniaków dodać jaja, mąkę, startą cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Placki smażyć na złoty kolor.
Przepis na sos pieczarkowy
300 ml bulionu,
100 ml śmietany,
15 - 20 dkg pieczarek,
3 dkg tłuszczu,
3 dkg mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz, ostra papryka
Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym bulionem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieczarki.
Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do lekko przestudzonego sosu szybko mieszając trzepaczką, połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.
Piątek
Pierwsze danie: Zupa brokułowa (zobacz przepis)
Drugie danie: Kuskus z kurczakiem i warzywami (zobacz przepis)
Zupa brokułowi – przepis
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
300 g różyczek brokułów,
4 marchewki,
1 ziemniak,
2 pietruszki,
łodyga selera naciowego,
gałka muszkatołowa,
szczypta soli,
oliwa z oliwek.
Etapy przygotowania
Marchewki, pietruszkę i ziemniaki umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Seler i brokuły także umyj. Seler posiekaj, a brokuły podziel na różyczki. Warzywa gotuj w litrze wody 20-30 minut. Jeśli masz możliwość ziemniaki ugotuj osobno. Warzywa najlepiej ugotuj na parze. Do smaku dodaj szczyptę soli oraz gałkę muszkatołową. Na koniec dodaj łyżeczkę oliwy. Całość lekko ostudź a następnie zmiksuj. Możesz podawać zupę z dodatkiem groszku ptysiowego lub pieczywa.
Kuskus z kurczakiem i warzywami
SKŁADNIKI:
2 cebule,
2 marchewki,
seler naciowy,
cukinia,
papryka,
skórka z cytryny,
piersi z kurczaka,
przyprawy: sól, papryczka chilli, imbir.
WYKONANIE:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a cebulę w krążki. W ten sposób uzyskamy ciekawy efekt wizualny. Odkrawamy kawałek skórki z cytryny, kroimy ją w takie same cienkie paseczki jak warzywa. Skórka z cytryny nada daniu ciekawego smaku i aromatu, pięknie skomponuje się z imbirem i mięsem z kurczaka.
Piersi kurczaka kroimy w drobne paski, przyprawiamy solą, papryczką chilli, imbirem w proszku i przysmażamy na rumiano na oliwie z oliwek. Dodajemy cebulę, chwilkę smażymy, a następnie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy podlewając odrobiną wody, aż do miękkości.
Kuskus mieszamy z łyżką oliwy i zalewamy osolonym wrzątkiem lekko ponad ziarenka kuskus. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem parę minut. Wysypujemy kuskus na talerz, polewamy sosem z warzyw i kurczaka. Serwujemy
Sobota
Pierwsze danie: Zupa kalarepowa (zobacz przepis)
Drugie danie: Chili con carne (zobacz przepis), świeża bagietka
Zupa kalarepowa – przepis
1-2 litrów wody lub wywaru
4 kalarepy (ok. 50 dag)
ok. 20 dag ziemniaków
4 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
sól, pieprz, wegeta
zielona pietruszka
Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować ok. 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Odcedzić.
Do gotującej się kalarepy dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotować. Zdjąć z ognia.
Następnie do zupy dodać ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, wegetę i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać.
Chili con carne- przepis
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3 kolorowe papryki
pomidory w puszcze w zalewie z czosnkiem
pół litra bulionu drobiowego
papryka chili, ew. papryczki jalapenos
Bulion wlewamy na patelnię.
Po zagotowaniu wrzucamy mięso. Gotujemy do miękkości.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je i wrzucamy pokrojone w paski papryki.
Gdy papryki będą już miękkie dodajemy pomidory w zalewie.
Następnie wrzucamy do nich odsączoną fasolę i kukurydzę.
Po kilku minutach dodajemy mięso i przyprawiamy całość chili.
Chili con carne można podawać z ryżem, albo ze świeżym pieczywem, np. bagietką.
Niedziela
Pierwsze danie: Rosół z makaronem (zobacz przepis)
Drugie danie: Żeberka w miodzie (zobacz przepis), pure ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej (zobacz przepis)
Rosół z makaronem – Przepis
4 udka z kurczak
włoszczyzna z kapustą włoską
natka pietruszki
Mięso dokładnie umyć, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
Miękkie mięso wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku, posypać natką pietruszki.
Surówka z kapusty pekińskiej
30-40 dag kapusty pekińskiej
jabłko
kubek jogurtu
pół łyżeczki musztardy
pół żółtka (surowego)
4-5 natki pietruszki ewentualnie szczypiorku
sól
pieprz
sok z cytryny ewentualnie ocet winny
Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście oddzielić nacinając u nasady i starannie umyć je pod bieżącą wodą, odsączyć. Żółtko rozetrzeć z musztardą, dodać jogurt, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Liście kapusty po odsączeniu pokroić w tzw. makaronik i w miarę krojenia łączyć z sosem jogurtowym. Dodać jabłko - obrane i starte na tarce z dużymi otworami. Delikatnie wymieszać. Posypać zieleniną. Surówka dostarczy nam tylko 220 kalorii.
Żeberka w miodzie
1 kg żeberek
olej do podsmażenia
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
4 łyżki miodu
sok z 1,5 cytryny
...
Niecierpliwka