Na caly tydzien.doc

(49 KB) Pobierz

Poniedziałek

 

Pierwsze danie: Zupa pomidorowa z makaronem

Drugie danie: Risotto z kurczakiem (zobacz przepis)

 

We2.pl radzi! Zupę pomidorową przyrządzamy na bazie rosołu, dodajemy jedynie koncentrat pomidorowy, bądź kawałki pomidorów (świeżych lub z puszki)

Przepis na Risotto

 

Składniki:

ugotowane mięso z kurczaka,

30 dag pieczarek,

groszek konserwowy,

brokuł,

3 kolorowe papryki,

duża cebula,

2 woreczki ugotowanego ryżu,

starty żółty ser,

oliwa.

 

Sposób przyrządzenia:

Brokuły gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie. Następnie osobno podsmażamy cebulę i papryki pokrojone w kostkę. Mięso dzielimy na małe kawałeczki i również odrobinę podsmażamy na oliwie. Do mięsa dodajemy podsmażone pieczarki, papryki, cebulę, groszek konserwowy i różyczki brokułów. Po kilku minutach podsmażania dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy.

 

 

Po rozłożeniu gorącej potrawy na talerzach posypujemy startym żółtym serem.

Wtorek

 

Pierwsze danie: Zupa kalafiorowa (zobacz przepis)

Drugie danie: Ziemniaki z koperkiem, roladki schabowe (zobacz przepis), mizeria

Przepis na zupe kalafiorowa:

 

średni kalafior,

3 marchewki,

pietruszka,

seler,

5 ziemniaków,

2 kostki rosołowe,

sól, pieprz, vegeta

śmietana 18& do zup i sosów

Sposób przyrządzenia:

 

W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi. W tym czasie oczyścić kalafior, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę obrać i pokroić w plasterki, seler w całości. Warzywa dorzucić do zupy. Gdy warzywa nieco rozmiękną, seler wyjąć, a zupę zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki.

Przepis na roladki

Składniki

50 dag schabu bez kości,

żółtko,

1-2 łyżki tartego chrzanu,

łyżka masła,

jajko,

bułka tarta, pieprz, sól,

tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania

Schab pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i odstawić na kilka minut. Żółtko wymieszać z miękkim masłem i chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Przygotowaną masą posmarować kotlety, ciasno je zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w jaju i bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

 

 

Środa

 

Pierwsze danie: Zupa pieczarkowa (zobacz przepis)

Drugie danie: Pure ziemniaczane, wątróbka smażona z cebulką (zobacz przepis), ogórek konserwowy

 

We2.pl radzi! Obierz i usmaż więcej pieczarek, w następnym dniu zrobimy sos pieczarkowy.

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki

30 dag pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

1 łyżka margaryny

1-2 ząbki czosnku

ok. 1, 5 litra rosołu

10-15 dag makaronu np. nitki

3-4 łyżki śmietany 18%

zielona pietruszka, sol, pieprz, vegeta

 

 

 

Sposób przygotowania

 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle i margarynie. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Dodać do nich szczyptę soli, szczyptę pieprzu i chwilkę smażyć. Wszystko przełożyć do garnka i zalać gorącym rosołem (może być z kostki rosołowej). Dodać makaron, szczyptę Vegety i gotować razem około 20 minut. Dodać śmietanę i zagotować zupę. Na koniec dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i w razie potrzeby jeszcze przyprawić.

Przepis na wątróbkę

Składniki:

1/2 kg wątróbki wieprzowej,

4 cebule,

szklanka mleka,

mąka,

sól, pieprz,

olej do smażenia.

 

Sposób przyrządzenia:

 

Wątróbkę dokładnie płuczemy i moczymy w mleku przez około godzinę.

 

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Wątróbkę kroimy na kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Kładziemy na gorący tłuszcz. Obok wątróbki wrzucamy cebulę. Kawałki wątróbki smażymy z obu stron.

 

 

Czwartek

 

Pierwsze danie: Zupa serowa (zobacz przepis)

Drugie danie: Placki ziemniaczane (zobacz przepis) z sosem pieczarkowym (zobacz przepis

Przepis na zupę serową

Składniki

 

 

2 szklanki bulionu,

 

pół szklanki mleka,

2 małe serki topione gouda,

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,

pół szklanki wytrawnego, białego wina,

groszek ptysiowy,

łyżka masła,

natka pietruszki.

Sposób przygotowania

 

Gotujemy bulion z mlekiem, dodajemy serki, mieszamy czekając aż się rozpuszczą, a zupa będzie jednolita i zawiesista. Doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia, wlewamy wino i mieszamy. Groszek ptysiowy rozkładamy na talerzu i zalewamy gorącą zupą, posypujemy natką.

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki

ziemniaki,

1-2 jajka (powyżej 1kg ziemniaków 2 jajka),

1 łyżkę mąki,

1 cebula,

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

 

 

Do startych ziemniaków dodać jaja, mąkę, startą cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Placki smażyć na złoty kolor.

Przepis na sos pieczarkowy

Składniki

300 ml bulionu,

100 ml śmietany,

15 - 20 dkg pieczarek,

żółtko,

3 dkg tłuszczu,

3 dkg mąki,

natka pietruszki,

sól, pieprz, ostra papryka

 

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym bulionem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieczarki.

 

Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlewać powoli do lekko przestudzonego sosu szybko mieszając trzepaczką, połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.

 

 

Piątek

 

Pierwsze danie: Zupa brokułowa (zobacz przepis)

Drugie danie: Kuskus z kurczakiem i warzywami (zobacz przepis)

 

Zupa brokułowi – przepis

 

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

300 g różyczek brokułów,

4 marchewki,

1 ziemniak,

2 pietruszki,

łodyga selera naciowego,

gałka muszkatołowa,

szczypta soli,

oliwa z oliwek.

Etapy przygotowania

 

Marchewki, pietruszkę i ziemniaki umyj, oskrob i pokrój w kostkę. Seler i brokuły także umyj. Seler posiekaj, a brokuły podziel na różyczki. Warzywa gotuj w litrze wody 20-30 minut. Jeśli masz możliwość ziemniaki ugotuj osobno. Warzywa najlepiej ugotuj na parze. Do smaku dodaj szczyptę soli oraz gałkę muszkatołową. Na koniec dodaj łyżeczkę oliwy. Całość lekko ostudź a następnie zmiksuj. Możesz podawać zupę z dodatkiem groszku ptysiowego lub pieczywa.

 

 

Kuskus z kurczakiem i warzywami

SKŁADNIKI:

2 cebule,

2 marchewki,

seler naciowy,

cukinia,

papryka,

skórka z cytryny,

piersi z kurczaka,

przyprawy: sól, papryczka chilli, imbir.

WYKONANIE:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a cebulę w krążki. W ten sposób uzyskamy ciekawy efekt wizualny. Odkrawamy kawałek skórki z cytryny, kroimy ją w takie same cienkie paseczki jak warzywa. Skórka z cytryny nada daniu ciekawego smaku i aromatu, pięknie skomponuje się z imbirem i mięsem z kurczaka.

Piersi kurczaka kroimy w drobne paski, przyprawiamy solą, papryczką chilli, imbirem w proszku i przysmażamy na rumiano na oliwie z oliwek. Dodajemy cebulę, chwilkę smażymy, a następnie dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy podlewając odrobiną wody, aż do miękkości.

Kuskus mieszamy z łyżką oliwy i zalewamy osolonym wrzątkiem lekko ponad ziarenka kuskus. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem parę minut. Wysypujemy kuskus na talerz, polewamy sosem z warzyw i kurczaka. Serwujemy

 

 

Sobota

 

Pierwsze danie: Zupa kalarepowa (zobacz przepis)

Drugie danie: Chili con carne (zobacz przepis), świeża bagietka

Zupa kalarepowa – przepis

 

Składniki

1-2 litrów wody lub wywaru

4 kalarepy (ok. 50 dag)

ok. 20 dag ziemniaków

4 łyżki śmietany

2 łyżki mąki

sól, pieprz, wegeta

zielona pietruszka

 

 

Sposób przygotowania

 

 

Kalarepę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na gotującą się wodę. Gotować ok. 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować osobno. Odcedzić.

 

Do gotującej się kalarepy dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i zagotować. Zdjąć z ognia.

 

Następnie do zupy dodać ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, wegetę i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać.

Chili con carne- przepis

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

3 kolorowe papryki

pomidory w puszcze w zalewie z czosnkiem

pół litra bulionu drobiowego

papryka chili, ew. papryczki jalapenos

Sposób przyrządzenia:

 

Bulion wlewamy na patelnię.

Po zagotowaniu wrzucamy mięso. Gotujemy do miękkości.

Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je i wrzucamy pokrojone w paski papryki.

Gdy papryki będą już miękkie dodajemy pomidory w zalewie.

Następnie wrzucamy do nich odsączoną fasolę i kukurydzę.

Po kilku minutach dodajemy mięso i przyprawiamy całość chili.

Chili con carne można podawać z ryżem, albo ze świeżym pieczywem, np. bagietką.

 

Niedziela

 

Pierwsze danie: Rosół z makaronem (zobacz przepis)

Drugie danie: Żeberka w miodzie (zobacz przepis), pure ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej (zobacz przepis)

Rosół z makaronem – Przepis

Składniki

4 udka z kurczak

włoszczyzna z kapustą włoską

natka pietruszki

sól, pieprz, vegeta

 

Sposób przygotowania

 

Mięso dokładnie umyć, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.

Miękkie mięso wyjąć, rosół przecedzić, doprawić do smaku, posypać natką pietruszki.

Surówka z kapusty pekińskiej

30-40 dag kapusty pekińskiej

jabłko

kubek jogurtu

pół łyżeczki musztardy

pół żółtka (surowego)

4-5 natki pietruszki ewentualnie szczypiorku

sól

pieprz

sok z cytryny ewentualnie ocet winny

Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście oddzielić nacinając u nasady i starannie umyć je pod bieżącą wodą, odsączyć. Żółtko rozetrzeć z musztardą, dodać jogurt, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Liście kapusty po odsączeniu pokroić w tzw. makaronik i w miarę krojenia łączyć z sosem jogurtowym. Dodać jabłko - obrane i starte na tarce z dużymi otworami. Delikatnie wymieszać. Posypać zieleniną. Surówka dostarczy nam tylko 220 kalorii.

 

Żeberka w miodzie

 

Składniki:

1 kg żeberek

sól

pieprz

olej do podsmażenia

2 duże cebule

5 ząbków czosnku

1/2 słoiczka przecieru pomidorowego

4 łyżki miodu

sok z 1,5 cytryny

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin