Surówka z białej kapusty.docx

(34 KB) Pobierz

Surówka z białej kapusty

 

Składniki:

·         pół główki surowej białej kapusty

·         1 marchewka

·         1/2 cebuli

·         pęczek koperku

·         sól, pieprz, cukier

·         sok z cytryny

·         olej słonecznikowy (oliwa z oliwek zmienia smak surówki)

http://oliwka.przepisy.net/img/artykul/208/surowka-z-bialej-kapusty_619_300x500.jpg

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy na cienkie paseczki (najlepiej na specjalnej tarce-szatkownicy), marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobna kosteczkę. Warzywa mieszamy razem w misce, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy, żeby kapusta zmiękła. W tym czasie przygotowujemy dressing: 3-4 łyżki oleju (proporcje w zależności od ilości surówki) mieszamy z niewielką ilością soli, pieprzu i cukru, dodajemy sok z cytryny dla zaostrzenia smaku. Polewamy surówkę, posypujemy koperkiem. Odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się połączyły. Surówkę podajemy do obiadu, do mięsa, ryb i wszelkich wegetariańskich potraw.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin