Dieta dobrych kalorii
Śniadanie:jogurt naturalny z pszennymi otrębami, kiełkami (dowolnymi) i sezonowymi owocami, ewentualnie chleb pełnozianisty, chude mleko lub ziołowa herbata.
Obiad: zupa szpinakowa, dorsz (pieczony w folii, z cytryną i świeżym koperkiem), sałatka z białej kapusty, kiszonych ogórków i makaronu. Zupa szpinakowa: 1/4 małego selera, 1/4 małej cebuli, 1/2 małej marchewki, 1/2 szklanki szpinaku, zmiażdżony ząbek czosnku, 1/3 szklanki pokruszonego czerstwego chleba razowego, łyżeczka oliwy. Warzywa ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody lub wywaru warzywnego, zmiksować z chlebem. Dodać szpinak, czosnek, oliwę, zagrzać, przyprawić do smaku.
Kolacja: gulasz fasolowo-warzywny (ugotowana fasola, sezonowe warzywa podduszone w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek), sałatka z pomidorów z bazylią.
inz.germanista