makrobiologiczna.htm

(2 KB) Pobierz
claudia.pl

Dieta makrobiotyczna
 

Opiera się na niełuskanym ryżu, pełnoziarnistych zbożach, suszonych owocach, warzywach i roślinach strączkowych. W odróżnieniu od diety wegetariańskiej dopuszcza ryby. Zabrania natomiast mięsa i mleka. Makrobiotyka obejmuje też całą grupę charakterystycznych produktów: tamari (sos sojowy), algi i gomasio (prażone i solone ziarna sezamu), tofu (ser sojowy) i sushi (surowa ryba). Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
 

Dieta makrobiotyczna jest przeznaczona dla pragnących oczyścić organizm i w ciągu 15 dni stracić 4-5 kg. Nie jest odpowiednia dla osób z osteoporozą, mających kłopoty z przyswajaniem witamin i chorych na serce. Nie powinny jej stosować także kobiety w okresie menopauzy. Jest w 100 proc. naturalna, ale za mało w niej białka i witamin. Może powodować anemię, zmęczenie, osłabienie. Choć makrobiotycy odżywiają się tak całe życie, dietetycy radzą, żeby przejść na normalne, niskokaloryczne jedzenie po 2 miesiącach.
 

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie: płatki owsiane na wodzie, grzanka z ciemnego chleba z formy, posmarowana łyżeczką miodu, herbata lub napar ziołowy.
  • Obiad: zupa jarzynowa, sushi, tofu.
  • Kolacja: pulpety z prosa z warzywami, utarta rzodkiewka z podpieczonymi algami

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin