TECHNOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZECEJ - lepsze.doc

(282 KB) Pobierz

Wykład 1/01.10.2010r.

Zwierzęta gospodarskie –(w rozumieniu prawa polskiego, ust. z 20.08.1997r. o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich):

-bydło –domowe, bawoły

-jeleniowate –jeleń, daniele (tylko z chowu fermowego)

-drób, świnie, owce, kozy, zwierzęta futerkowe (lisy, norka, tchórz, jenot, nutria, szynszyla, królik), pszczoły

- koniowate (kon i osiol)

Chów –zespół zabiegów w odniesieniu do zwierząt (utrzymywanie, pielęgnowanie) których celem jest otrzymywanie produktów (mleko, mięso, jaja, wełna).

Hodowla –zespół zabiegów w odniesieniu do zwierząt (ocena użytkowości, selekcja, dobór do rozrodu, utrzymywanie, pielęgnowanie…), których celem jest poprawa założeń dziedzicznych.

Zootechniczna klasyfikacja zwierząt.

 

                                                                                 zwierzęta









                      pożyteczne                                                                   szkodliwe dla działalności                                                                                                                               człowieka

                                                                                                (myszy, szczury, stonka ziemniaczana)

 

Dzikie, nieużytkowane               użytkowane przez człowieka









Przez człowieka (kozice,

Łasice, muflony)

 

Dzikie(jelenie, sarny,         oswojone   udomawiane      udomowione

dziki, zające)                       (słonie)         (karp, soból)      -domowe(pies, kot)

                                                                                                                    -gospodarskie (bydło, owce, konie,                                                                                                                 świnie, drób)

                                                                                                            -amatorskie (gołębie, złote rybki,                                                                                                                 kanarki)

                                                                                                          -laboratoryjne (myszy, szczury,                                                                                                                 króliki, świnki morskie   

 

 

Podstawowe cechy domestykacyjne:

-łagodność i tzw. oswojenie

-zmiana proporcji budowy i większe otłuszczenie

-rozwój cech korzystnych dla człowieka

-utrata barw ochronnych

-zanik wielu instynktów (brak kwoczenia)

-utrata samodzielności w zdobywaniu pokarmu)

Towarowa produkcja rolnicza (mln zł)

60% produkcja zwierzęca

40% produkcja roślinna

 

Spożycie mięsa i podrobów

 

Mięso i produkty razem

mięso

wołowe

wieprzowe

drobiowe

Kozie i baranie

Polska

73,4

10,0

49,9

10,2

0,1

Szwecja

68,2

18,8

35,6

8,9

0,7

Niemcy

89,0

17,6

51,0

13,4

1,1

Grecja

81,8

22,0

25

15,5

13,3

Hiszpania

103,3

13,2

52,9

23,8

6,0

                      

 

Stan pogłowia zwierząt gospodarskich w Polsce(tys. szt)

 

bydło

trzoda

owce

konie

1950r.

7 200

9 350

2 488

2 800

1985r.

11 055

19 170

4 837

1 373

2009r.

5 606

16 000

285

-

 

Pogłowie zwierząt gospodarskich na świecie:

-bydło mleczne –Europa

-owce –Australia i Nowa Zelandia (najwięcej), Anglia i rejon Morza Śródziemnego (znaczący producent), USA (tam gdzie są skupiska wyznawców judaizmu)

-trzoda –USA środkowa część

-konie –

-kozy –Afryka, Daleki Wschód

 

Stan pogłowia na swiecie zwierzat gospodarskich (tys.szt) w 2008 roku: trzoda chelwna 950 277; bydlo 1522005; owce 1138394; kozy 713235; konie 60900.

Poglowie zwierzat gospodarskich na swiecie:

 

bydlo

owce

Kozy

Populacja 2006 rok, mln

1400

1100

840

Zmiany 1985-2005 (%)

+13

-1

+78

Do 10%- biologiczna norma; +78%- odkryto to co się staje modne, owce bardzo rozwineły się , jest to zwierze ratujace zycie i wytrzymale na trudne warunki.

Model zrównoważonego rozwoju UE opiera organizacje struktury przestrzennej państw i regionów na głębokim zrozumieniu uwarunkowań przyrodniczych, a funkcjonowanie gospodarki zestawia z ostrożnym zarządzaniem zasobami naturalnymi, zapewniając ich odnawialność oraz dostępność ich różnorodności i bogactwa także dla następnych pokoleń [Raport UE, Euro...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin