Technologie produkcji zwierzęcej a środowisko wykład 15.10.2010
Bydło
W Indiach ze względów religijnych nie jedzą mięsa. Europa-duże ilości bydła mlecznego i mięsnego, Stany Zjednoczone i Meksyk głównie bydło mięsne, Ameryka Południowa-bydło mięsne.
Owce
Zagłębie to Australia i Nowa Zelandia –produkcja wełny i mesa, rejon Morza Śródziemnego i Wielka Brytania drugie zagłębie.
Trzoda chlewna
Europa, Stany Zjednoczone-mięsne, w Chinach trzoda jest bardziej otłuszczona.
Konie
Europa i Ameryka- zwierzęta do rekreacji, zwierzęta sportowe do hipoterapii.
Kozy
Azja, Daleki Wschód, Afryka, Ameryka Południowa i trochę Meksyk.
Pokrój i typy użytkowe
Pokrój to zewnętrzna budowa ciała zwierząt.
Typ użytkowy
Grupa zwierząt domowych wyspecjalizowana w określonym kierunku produkcyjnym, cechy anatomiczne i fizjologiczne są utrwalone genetycznie.
Bydło-typy użytkowe
-jednokierunkowe
Mleczny
Mięsny
-dwukierunkowe
Mleczno-mięsny
Mięsno-mleczny
-wielokierunkowy
-mleczno mięsno –roboczy
Bydło-produkty:
-mleko
-mięso
-skóry
-rogi i racice
-obornik
Bydło typu mięsnego
-wcześnie dojrzewające
-kościec lekki, krótkie nogi szyja
-bydło mocno umięśnione partie zadu i przodu tułowia
-sylwetka ma kształt prostokątny(z boku)
-cylindryczny (z przodu)
-masa ciała od 450-1800 kg
Bydło typu mlecznego
-budowa ciała sucha, kanciasta z wystającymi zewnętrznymi guzami biodrowymi i kulszowymi
-ścięgna i stawy dobrze zarysowane
-klatka piersiowa wąska lecz długa
-duże wymiona
-skóra cienka
-widoczne na podbrzuszu żyły mleczne
Rasy Jersey, H-F
Bydło wszechstronnie użytkowe
-mocny kościec
-dobra muskulatura
-dobre cechy mleczne
-twarda ordynarna konstytucja
Bydło typowo robocze
-twarda konstytucja
Owce-typy użytkowe
Wełnisty
Kożuchowy
Smuszkowy
-kombinowany
Wełnisto-mięsny
-wszechstronnie użytkowy
Owce-typ wełnisty
-głowy rogate
-słabe umięśnienie
-bardzo duże ilości skóry, fałdy na karku
-wełna zwykle biała
Rasy merynos
Owce w typie mięsnym
-patrz bydło mięsne
-krótka, rzadka wełna
Rasy- dorset, berishone, southdown, czarnogłówka, Ila
Owce-typ wełnisto-mięsny
-rasa kant, polskie owce nizinne, polskie owce długowełniste, merynos polski
Owce typu mlecznego
-patrz bydło mleczne
Rasa-fryzyjska, rasa fińska, Romanowska, karakuł
Owce-typ wszechstronny użytkowy
-polska owca górska
Rasy kóz mlecznego typu użytkowego
Rasa seaheńska, toggenburska, alpejska, francuska
Rasy kóz typu mięsnego
-rasa burska
Rasy kóz wełnistych
-rasa angorska
Kozy puchowe
-rasa kaszmirska
Kozy wszechstronnie użytkowe
-rasa biała uszlachetniona polska
Cechy konia wierzchowego
-żywy nerwowy temperament
-sylwetka lekka, sucha, długie linie szyi, głowy, łopatek
-ścięgna i mięsnie dobrze zarysowane
-wąska długa klatka piersiowa
-rasy-czysta krew arabska, pełna krew angielska
Konie pośpiesznopociągowe
-masywniejsze od koni wierzchowych
-konstytucja sucha dobrze zarysowane mięśnie i ścięgna
-długie ramię, pojemna klatka piersiowa
-najefektywniejszy kłus
-rasy-kłusak orłowski, kłusak francuski
Konie wszechstronnie użytkowe
-masywniejsze od wierzchowych
-wysokość w kłębie 150-170cm
-głowa średniej długości
-klatka piersiowa głęboka i szeroka
-zad rozłupany
-nogi mocne niezbyt krótkie
-rasa-oldenburska, koń śląski, małopolski
Rasy ciężkie
-masywna budowa ciała
-krótkie grube nogi
-głęboka szeroka klatka piersiowa
-rasa persheron(franc.)
Konie juczne
-konik polski, fiording
Technologie produkcji zwierzęcej wykład 10.12.2010
Mleko przez samicę ssaków produkowane jest w okresie laktacji. Laktacja jest to okres miedzy porodem a zanikiem funkcjonowania gruczołu mlecznego(zasuszenie). Laktacja u krowy trwa 305 dni. Laktacja okres od jednego do drugiego wycielenia. Na razie utrzymuje się na stałym wysokim poziomie, po pewnym czasie maleje u krów, ok. 60 dni przed porodem -zasuszenie-zaprzestanie doju. Po porodzie ok. 2m-cy jest zacielenie (krowa jest jałowa przed tym okresem). U innych zwierząt sytuacja jest podobna, przy czym inna jest długość trwania ciąży. Jeśli wydajność mleka spada poniżej 20%, należy krowę zasuszyć-najmniejsze prawdopodobieństwo zapalenia wymienia. Mleko służy do wykarmiania młodych i do celów towarowych. Kozy, krowy, owce-są gatunkami , które dają duże ilości mleka. Mleko klaczy nie jest produkowane w Polsce, ale w innych krajach jest bardzo popularne. Mleczne użytkowanie świń-na razie brak.
Czynniki warunkujące użytkowość mleczna:
gatunek(każdy gat. inna wydajność mleczna)
rasa
czynniki środowiskowe(żywienie)
wiek- do 4,5,6 roku życia wydajność mleka wzrasta, a później może zacząć spadać
termin porodu- najkorzystniejsze są od XII do III bo wydajność mleka jest wyższa
faza laktacji- od 4000 do 10000tys. mleka/rok
βBiałko jaja kurzego 100%. Białko mleka krowy 91%-białko serwatkowe 100%.
Fenomen mleka owcy, kozy, krowy
Kwas nienasycony 18-węglowy z 2 wiązaniami podwójnymi- kw. linolowy- CLA lub SKL, przypisuje mu się właściwości utleniające, skuteczny w leczeniu osteoporozy, przeciw arteriosklerozie, działa antynowotworowo. Żywienie zwierząt jest czynnikiem decydującym o ilości kwasu CLA i u krów żywionych na pastwisku jest go 5-ciokrotnie więcej niż u krów żywionych systemem przemysłowym.
Frakcje tłuszczu
Działanie
Monoacylogricerole
Antywirusowe, antybakteryjne
Fosfolipidy
Antykancerogenne, antyoksydacyjne
Sfingomieliny
Kwas masłowy (BA)
Antybakteryjne
CLA 18:2 9cis 11 trans
Antykancerogenne, antymutagenne
CLA 18:2 10 cis 12 trans
antylipogeniczne
Koncentracja CLA w tłuszczu mleka
Klacz
0,09±0,04
Krowa
0,70-1,17(mg/100g tłuszczu)
Owca
1,2-3,0
Koza
0,38-1,1
Kobieta
0,09-0,49
Użytkowanie mięsne zwierząt gospodarskich
Żywiec żeźny
Żywe zwierzęta(najczęściej młode) po zakończeniu tuczu/opasie przeznaczone do uboju w celu pozyskania mięsa(główny produkt), tłuszczu, skór i kości.
Rodzaje żywca-bydło:
cielęta(do wieku 2 tyg.)
cielęta na białe mięso( do masy ciała 120kg)
młode bydło rzeźne(do wieku 2 lat, masa ciała do 500kg)
bydło stare (głównie krowy wybrakowane z użytkowania rozpłodowego)
Produkt finalny: cielęcina, młoda wołowina, stara wołowina
Świnie do kastracji:
tuczniki mięsne(80-130kg)
tuczniki bekonowe(86-94kg)
tuczniki tłuszczowo-mięsne(105-125kg)
tuczniki słoninowe(wybrakowane z użytkowania rozpłodowego- głównie maciory)
Produkt finalny: wieprzowina, słonina
jagnięta mleczne(do masy ciała 30kg)
jagnięta tuczone ( do masy ciała samice 35kg, samce 40-45kg)
owce dorosłe (gł. maciorki wybrakowane z życia rozpłodowego)
Produkt finalny: jagnięcina, baranina
koźlęta mleczne( do masy ciała 20kg)
koźlęta tuczone(do masy ciała 25-30kg)
kozy dorosłe (wybrakowane z użytkowania rozpłodowego)
Produkt finalny: kozina młoda/stara
źrebięta(do wieku 18 m-cy)
konie dorosłe
Produkt finalny: konina
Drób
kurczęta (brojlery-m.c. 2,5kg, wiek 42dni)
młode gęsi tuczone(m.c. 4-5kg, wiek 15 tyg.)
młode kaczki tuczone(m.c. do 3kg)
mulardy (mieszańce kaczek piżmowych z kaczkami pekińskimi)
indyki tuczone(m.c. do 25kg)
drób dorosły(osobniki wybrakowane po zakończonym użytkowaniu nieśnym)
Bezgrzebieniowce
strusie(m.c. do 95kg)
emu(m.c. do 41kg)
Zwierzęta futerkowe
króliki(wiek 2-10m-cy)
nutrie( mięso produktem ubocznym-wiek 9-11m-cy)
Mierniki użytkowości mięsnej
-przyżyciowe
-poubojowe
Przyżyciowe
dobowe przyrosty masy ciała
zużycie energii i białka paszy na przyrost
stopień umięśnienia i otłuszczenia określony przyżyciowo
Przyrosty dobowe
Bydło 919-1200
Świnie 650-900
Owce 200-300
Konie 800-1500
Czynniki warunkujące użytkowość mięsną:
rasa/genotyp
płeć
wiek
żywienie
Technologie produkcji zwierzęcej a środowisko 29.10.2010
Świnie
Europa środkowo-wschodnia, wschodnia Azja, rejon Wielkich jezior w USA
Rasy świń mięsnego typu użytkowego:
- szybkie tempo wzrostu
- późne dojrzewanie
- duże dobowe przyrosty masy ciała 800g/dobę
- sylwetka wydłużona, równoległoboczna
- szynki dobrze wypełnione
Np. Świnie wielkie białe (polska, angielska, zwisłoucha), hampshire, pietrain (najbardziej mięsna na świecie)
Typ tłuszczowo-mięsny
- wczesne dojrzewanie
- wałeczkowata budowa ciała
- tułów krótki i szeroki
- ryj krótki
- kończyny krótkie
Np. puławska
Typ słoninowy
- małe tempo wzrostu
- masa ok. 150kg
- pokrój prymitywny
- słabe umięśnienie
- głowa ciężka
- tułów krótki karpiowaty
- nogi długie mocne
Np. mangalica
Typ smalcowy
- wcześnie dojrzewa
- głowa mała
- walcowaty tułów
- krótkie nogi
Typ mięsny lekki
- trójkątna sylwetka, mała masa ciała, białe zausznice np. leghorn
Typ nieśny średnio ciężki (ogólno użytkowy)
- wolne tępo wzrostu, tułów zbliżony do prostokąta, grzebień pojedynczy, zausznice okrągłe czerwone np. polbar, rhode island, sussox
Kaczki
Typ ogólno użytkowy (mięsne)
Pekin
Indyki
Typ mięsny – biały szerokopierśny
Gęsi
Typ mięsny – pomorska biała
Typy budynków inwentarskich
- ściołowe: -płytkie
- głębokie
- bezściołowe
...
margerita090