Dorsz po sycylijsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Dorsz po sycylijsku

Dorsz po sycylijsku

 

Składniki:

60 dag filetów

pół szklanki białego wytrawnego wina

2 łki sosu sojowego

4 twarde mięsiste pomidory

2 duże cebule

2 zielone papryki

po 2 łki kaparów i rodzynek

3 łki zielonych wydrylowanych oliwek

3 łki utartego żółtego sera

pół szklanki śmietany

żółtko

łka masła

łka soku z cytryny

1/4 łeczki skórki otartej z cytryny

2 łki oleju

l, pieprz

 

Umytą i osuszoną rybę pokrój w dość grube paski, ułóż w salaterce, posyp skórką otartą z cytryny, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym, zalej winem i pod przykryciem wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

 

Pokrojoną w plasterki cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę podsmaż, cy czas mieszając. Sparzone pomidory obierz ze skórek i pokrój na ćwiartki, a zanurzone we wrzątku rodzynki osącz na sicie. Rodzynki, pomidory, kapary i pokrojone oliwki dodaj do cebuli i papryki, wymieszaj, przykryj i chwilę podduś na niewielkim ogniu.

 

Na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku ułóż wyję z marynaty rybę i obłóż duszonymi, doprawionymi solą i pieprzem, i wymieszanymi warzywami. Następnie polej ją roztrzepaną z żółtkiem śmietaną, oraz posyp solą i pieprzem oraz utartym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika.

 

Po zapieczeniu całci przez 40-45 minut podaj z makaronem, frytkami lub ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin