Śledzie po kujawsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Œledzie po kujawsku

Śledzie po kujawsku

 

Składniki na 6 porcji:

60 dag solonych śledzi

szklanka mleka

30 dag winnych jabłek

2 łki oleju

2 łki przecieru pomidorowego

sok z cytryny i skórka otarta z cytryny 

mielona ostra papryka

natka pietruszki

suszony majeranek

cukier, sól, pieprz

do dekoracji:

gałązki natki pietruszki

 

Umyte śledzie zalej zimną wodą, zostaw na noc. Następnego dnia starannie obierz ze skóry i ości, zalej mlekiem, po czym zostaw na 1-2 godzin.

 

W rondelku rozgrzej olej, wrzuć obrane i pokrojone w plasterki jabłka (gniazd nasiennych), chwilę smaż, dodaj majeranek, otartą skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj, przykryj i duś kilka minut. Wszystko dopraw przecierem pomidorowym i cukrem, lekko skrop wodą, wymieszaj, zdejmij z ognia.

 

Wymoczone filety śledziowe osusz, a potem pokrój na pół i ułóż na półmisku. Przykryj je teraz ostudzonymi jabłkami, a następnie folią - wstaw na kilka godzin do lodówki.

 

Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin