Sałatka mistrzów.doc

(21 KB) Pobierz
Sałatka mistrzów

Sałatka mistrzów


    * 1 pierś z kurczaka
    * 1 sałata lodowa
    * 1 surowa papryka
    * 2 pomidory
    * 1 średnia czerwona cebula
    * oliwki (15-20 sztuk)
    * ½ puszki kukurydzy
    * ser żółty (ok. 5 dag)
    * curry

sos:

    * 1 ząbek czosnku
    * 1 łyżeczka musztardy dijon
    * 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    * 1 łyżka miodu
    * 2 łyżki soku z cytryny
    * kilka łyżek oleju lnianego (tłoczony na zimno)
    * ½ łyżeczki soli
    * 1 łyżeczka oregano

Pierś z kurczaka posypać przyprawą curry i upiec na ruszcie (można to zrobić na patelni). Pozostawić do wystygnięcia. Sałatę lodową poszarpać na małe kawałki, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę, pomidory na ósemki, cebulę w półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski, dodać kukurydzę i oliwki.

Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać obydwie musztardy, sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać. Doprawić oregano i dolać olej lniany - małymi porcjami. Gotowym sosem polać sałatę, dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć upieczoną pierś z kurczaka - pokrojoną w wąskie paseczki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin