Moja wuzetka(1).doc

(35 KB) Pobierz

Moja wuzetka

Składniki

CIASTO:

5 jajek

0,5 szkl. oleju

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 szklanki mąki

3 łyżki kakao

5 łyżek wody

 

Masa

 

0,5 litra śmietany kremówki

0,5 szklanki cukru pudru

8 łyżeczek żelatyny

0,5 szklanki wody do żelatyny

3 serki homogenizowane (po 150 g) o smaku neutralnym bądź słodkie (np waniliowy)

cukier waniliowy

 

szklanka = 200 ml

C:\Users\Dorota\Desktop\w-z.jpeg

WYKONANIE

Ubijamy jajka z cukrem do białości (można również żółtka utrzeć osobno i pianę z białek osobno - ciasto będzie bardziej puszyste - wtedy pianę dodajemy jako ostatnią). Powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, ciągle ubijając. dodajemy olej i wodę. Wlewamy do prostokątnej blaszki. Pieczemy 25 - 30  min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy i przekrajamy ciasto wzdłuż na pół. Możemy też upiec dwa osobne placki - ciasto dzielimy na połowę i rozkładamy na dwie blachy. W ten sposób unikniemy niespodzianki, gdy zdarzy się, ze ciasto wyrośnie niezbyt wysoko i nie będzie jak przekroić. Musimy pamiętać o skróceniu czasu o jakieś 5 minut - i ewentualnym dokładaniu, gdyby okazało się, że jest jeszcze nie upieczone.

Dolną połówkę ciasta wkładamy z powrotem do blaszki i przesączamy 1/2 szkl. herbaty.

 

Masa:

Zimną kremówkę ubić na sztywno, w trakcie ubijania powoli dodawać cukier. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Jeżeli używamy serków słodkich należy uwzględnić to przy ogólnej ilości cukru pudru - i ewentualnie zmniejszyć ilość (ale to zależne od osobistych preferencji, ja sama zmniejszam).

Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka mojej siostry)

 

Polewa

0,5 kostki margaryny

0,5 szkl. cukru

1 cukier waniliowy

4 łyżki wody

2 łyżki kakao

wiórki kokosowe do posypania

Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała) ciągle mieszając.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin