Lodowy deser z truskawkami
Składniki
dla >6 osób
truskawki, 4 szklanki
mleko skondensowane, puszka (300ml)
sok z cytryny, 1/4 szklanki
cool whip, 2 szklanki
ciasteczka czekoladowe OREO, 8 sztuk
margaryna, 1 lyzk
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Formę jak na keks wyłożyć folia aluminiowa tak żeby wystawała ponad brzegi około 5cm. 2 szklanki truskawek rozgnieść, dodać sok z cytryny, mleko i 1 szklankę śmietany. Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Ciasteczka rozgnieść tak aby powstało cos w rodzaju bulki tartej. Rozgniecione ciastka połączyć z margaryna, a następnie wyłożyć na wierzch mikstury truskawkowej. Szczelnie owinąć wystającą z formy folia i wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin
2. Przed podaniem udekorowac reszta smietany i truskawkami
Deser truskawkowy
dla 2 osób
truskawki,
bezy,
śmietana (do ubijania),
cukier puder,
likier owocowy (opcjonalnie),
1. Truskawki myjemy odcinamy szypułki, kroimy w plasterki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Zasypujemy odrobina cukru pudru i odrobina likieru i odstawiamy az puszcza sok.
2. Bezy kruszymy na cząstki, byle nie były za drobne. Śmietanę ubijamy na sztywno. Bezy i śmietanę łączymy, tak aby bezy sie nie rozpadły.
3. Sposób serwowania: Jeśli chcemy żeby deser ładnie sie prezentował nakładamy warstwowo w szklanych miseczkach lub dużych kieliszkach. Lub mieszamy śmietankę z bezami i truskawkami w dużej misce i serwujemy w indywidualnych miseczkach.
4. Jeszcze lepiej jeśli zrobimy bezy samemu, ale ja sie nie podejmuje tego wyzwania i kupuje gotowe. Smacznego :)
PS Fantastycznie również smakuje z malinami.
Ciasto z truskawkami
Składniki:
1 Budyń o smaku waniliowym
2 łyżeczki Proszku do pieczenia
250 g masła lub margaryny
300 g cukru
5 jajek
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki gęstej śmietany
300 g truskawek
Beza:
4 białka jajek
200 g cukru
sok z połowy cytryny
100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka i mąkę zmieszaną z Budyniem (proszkiem) i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście ułożyć truskawki. Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i sok z cytryny. Pianę wyłożyć na owoce. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika. Piec 40-45 minut.
Truskawkowa pianka
na ok. 16 porcji
Ciasto biszkoptowe:
3 jaja
125 g cukru
1 aromat cytrynowy
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem i dekoracja:
12 łyżeczek żelatyny
450 g truskawek
75 g cukru
sok z 1 cytryny
500g chudego twarożku
400 ml śmietany
1/2 opakowania czerwonej galaretki
Przygotowanie:
Ubić jajka z cukrem i aromatem cytrynowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masę i wymieszać. Wyłożyć ciasto na głęboką blachę prostokątną (24x32 cm) lub dużą okrągłą (26 cm), zabezpieczona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 st., 25 min. Po upieczeniu zdjąć papier ochronny z ciasta. Ostudzić.
Truskawki oczyścić i zmiksować. Podgrzać z cukrem i sokiem cytrynowym w niewielkim garnku. Powstały mus wymieszać z żelatyną, a następnie serem. Gdy masa zacznie zastygać, dodać ubitą śmietanę. Biszkopt posmarować kremem, wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 porcji wody. Na wierzchu ciasta porozkładać pokrojone w plasterki truskawki, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Brzegi udekorować bitą śmietaną.
Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Składniki - biszkopt:
* 4 jajka (żółtka oddzielnie od białek)
* 3/4 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
Składniki - nadzienie:
* 500 ml śmietany kremówki (moja miała 30%, i stała kilka godzin w lodówce)
* 1 cukier waniliowy
* cukier puder do smaku (u mnie były 2 kopiaste łyżeczki)
* 2 łyżeczki żelatyny (takie z górką)
* 1/3 szklanki wody
* ok. 1 kg truskawek
* 4 łyżeczki cukru trzcinowego
* 1 galaretka truskawkowa
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier puder cały czas ubijając. Do ubitej bezy dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę, sól i proszek dopieczenia. szybko mieszamy.
Masę wylewamy na papier do pieczenia rozłożony na blaszce. Rozsmarowujemy na jednolitej grubości placek. Pieczemy 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. C. Wyjmujemy do przestudzenia.
Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki chłodnej wody (ok. 5 min.), a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do naczynia z gorąca wodą i mieszamy do rozpuszczenia). Śmietanę ubijamy na sztywny krem. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Na końcu do gotowej ubitej śmietany dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
12-15 truskawek miksujemy z cukrem trzcinowym na gładki mus. Pozostał truskawki myjemy i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę - rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż przepis na torebce - 1 i 1/3 szklanki wody (zamiast 2). Studzimy.
Biszkopt kroimy nożem na 3 równej wielkości placki.
Układamy pierwszy kawałek ciasta, smarujemy 2-3 łyżkami musu truskawkowego. Układamy połówki truskawek i delikatnie przykrywamy 1/3 bitej śmietany. Na wierzchu układamy kolejny biszkoptowy kawałek i powtarzamy wszytko. Po ułożeniu ostatniego kawałka ciasta wyrównujemy brzegi - pilnujemy aby truskawki nie wypłynęły z środka.
Pozostałą śmietaną smarujemy ciasto dookoła.
Wstawiamy do lodówki. Po ok. 1/2 - 1 godziny wyjmujemy deser z lodówki. Obkładamy plasterkami schłodzonych truskawek zamoczonymi w tężejącej galaretce. Na wierzchu wykładamy trochę galaretki (musi nie być już płynna, ale jednocześnie dać się rozsmarować) i dekorujemy truskawkami.
Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny. Ja po prostu przygotowałam deser wieczorem w sobotę i podałam w niedzielę.
Truskawkowe marzenie
- 1 kg truskawek
- 200 g herbatników kakaowych
- 400 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego lub kefiru
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Herbatniki połamać i wrzucić do blendera, zmielić (można też włożyć je do woreczka, zamknąć i zmiażdżyć wałkiem do ciasta). Połowę masła rozpuścić, wymieszać je z pokruszonymi ciastkami (można nie wlewać całego masła, jeśli uznacie że jest go za dużo). Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21x26 cm (jeśli chcecie zrobić to ciasto w standardowej prostokątnej dużej formie, ilość wszystkich składników - powiększcie o połowę). Włożyć na pół godziny do lodówki.
Truskawki opłukać, osuszyć, te większe przekroić na pół. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jednak trochę mniej wody (750 ml). Ostudzić.
200 g masła utrzeć na puch z cukrem i nadal ucierając, stopniowo dodawać po łyżce jogurtu lub kefiru, na końcu wsypać skórkę z cytryny.
Na schłodzonym spodzie rozsmarować krem, na nim ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, by galaretka stężała.
Niecierpliwka