Lodowy deser z truskawkami.doc

(646 KB) Pobierz

Lodowy deser z truskawkami

C:\Users\Dorota\Desktop\4beb83b96ef2e_440.jpg

Składniki

dla >6 osób

 

truskawki, 4 szklanki

mleko skondensowane, puszka (300ml)

sok z cytryny, 1/4 szklanki

cool whip, 2 szklanki

ciasteczka czekoladowe OREO, 8 sztuk

margaryna, 1 lyzk

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

 

1. Formę jak na keks wyłożyć folia aluminiowa tak żeby wystawała ponad brzegi około 5cm. 2 szklanki truskawek rozgnieść, dodać sok z cytryny, mleko i 1 szklankę śmietany. Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Ciasteczka rozgnieść tak aby powstało cos w rodzaju bulki tartej. Rozgniecione ciastka połączyć z margaryna, a następnie wyłożyć na wierzch mikstury truskawkowej. Szczelnie owinąć wystającą z formy folia i wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin

 

2. Przed podaniem udekorowac reszta smietany i truskawkami

 

 

Deser truskawkowy

Składniki

dla 2 osób

 

truskawki,

bezy,

śmietana (do ubijania),

cukier puder,

likier owocowy (opcjonalnie),

Opis przygotowania

czas przygotowania: do 20 min

 

1. Truskawki myjemy odcinamy szypułki, kroimy w plasterki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Zasypujemy odrobina cukru pudru i odrobina likieru i odstawiamy az puszcza sok.

 

2. Bezy kruszymy na cząstki, byle nie były za drobne. Śmietanę ubijamy na sztywno. Bezy i śmietanę łączymy, tak aby bezy sie nie rozpadły.

 

3. Sposób serwowania: Jeśli chcemy żeby deser ładnie sie prezentował nakładamy warstwowo w szklanych miseczkach lub dużych kieliszkach. Lub mieszamy śmietankę z bezami i truskawkami w dużej misce i serwujemy w indywidualnych miseczkach.

 

4. Jeszcze lepiej jeśli zrobimy bezy samemu, ale ja sie nie podejmuje tego wyzwania i kupuje gotowe. Smacznego :)

 

PS Fantastycznie również smakuje z malinami.

 

 

Ciasto z truskawkami

Składniki:

1 Budyń o smaku waniliowym

2 łyżeczki Proszku do pieczenia

250 g masła lub margaryny

300 g cukru

5 jajek

2,5 szklanki mąki pszennej

3 łyżki gęstej śmietany

300 g truskawek

Beza:

4 białka jajek

200 g cukru

sok z połowy cytryny

100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

 

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka i mąkę zmieszaną z Budyniem (proszkiem) i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście ułożyć truskawki. Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i sok z cytryny. Pianę wyłożyć na owoce. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika. Piec 40-45 minut.

 

 

 

Truskawkowa pianka

Składniki:

 

na ok. 16 porcji

 

Ciasto biszkoptowe:

3 jaja

125 g cukru

1 aromat cytrynowy

75 g mąki pszennej

75 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Krem i dekoracja:

12 łyżeczek żelatyny

450 g truskawek

75 g cukru

sok z 1 cytryny

500g chudego twarożku

400 ml śmietany

1/2 opakowania czerwonej galaretki

Przygotowanie:

 

Ubić jajka z cukrem i aromatem cytrynowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masę i wymieszać. Wyłożyć ciasto na głęboką blachę prostokątną (24x32 cm) lub dużą okrągłą (26 cm), zabezpieczona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 st., 25 min. Po upieczeniu zdjąć papier ochronny z ciasta. Ostudzić.

 

Truskawki oczyścić i zmiksować. Podgrzać z cukrem i sokiem cytrynowym w niewielkim garnku. Powstały mus wymieszać z żelatyną, a następnie serem. Gdy masa zacznie zastygać, dodać ubitą śmietanę. Biszkopt posmarować kremem, wstawić do lodówki.

 

Galaretkę rozpuścić w 1/2 porcji wody. Na wierzchu ciasta porozkładać pokrojone w plasterki truskawki, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Brzegi udekorować bitą śmietaną.

 

 

Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Składniki

Składniki - biszkopt:

* 4 jajka (żółtka oddzielnie od białek)

* 3/4 szklanki mąki

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* szczypta soli

Składniki - nadzienie:

* 500 ml śmietany kremówki (moja miała 30%, i stała kilka godzin w lodówce)

* 1 cukier waniliowy

* cukier puder do smaku (u mnie były 2 kopiaste łyżeczki)

* 2 łyżeczki żelatyny (takie z górką)

* 1/3 szklanki wody

* ok. 1 kg truskawek

* 4 łyżeczki cukru trzcinowego

* 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier puder cały czas ubijając. Do ubitej bezy dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy mąkę, sól i proszek dopieczenia. szybko mieszamy.

 

Masę wylewamy na papier do pieczenia rozłożony na blaszce. Rozsmarowujemy na jednolitej grubości placek. Pieczemy 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. C. Wyjmujemy do przestudzenia.

 

Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki chłodnej wody (ok. 5 min.), a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do naczynia z gorąca wodą i mieszamy do rozpuszczenia). Śmietanę ubijamy na sztywny krem. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku. Na końcu do gotowej ubitej śmietany dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

 

12-15 truskawek miksujemy z cukrem trzcinowym na gładki mus. Pozostał truskawki myjemy i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę - rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż przepis na torebce - 1 i 1/3 szklanki wody (zamiast 2). Studzimy.

 

Biszkopt kroimy nożem na 3 równej wielkości placki.

 

Układamy pierwszy kawałek ciasta, smarujemy 2-3 łyżkami musu truskawkowego. Układamy połówki truskawek i delikatnie przykrywamy 1/3 bitej śmietany. Na wierzchu układamy kolejny biszkoptowy kawałek i powtarzamy wszytko. Po ułożeniu ostatniego kawałka ciasta wyrównujemy brzegi - pilnujemy aby truskawki nie wypłynęły z środka.

 

Pozostałą śmietaną smarujemy ciasto dookoła.

 

Wstawiamy do lodówki. Po ok. 1/2 - 1 godziny wyjmujemy deser z lodówki. Obkładamy plasterkami schłodzonych truskawek zamoczonymi w tężejącej galaretce. Na wierzchu wykładamy trochę galaretki (musi nie być już płynna, ale jednocześnie dać się rozsmarować) i dekorujemy truskawkami.

 

Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny. Ja po prostu przygotowałam deser wieczorem w sobotę i podałam w niedzielę.

 

 

Truskawkowe marzenie

 

Składniki

- 1 kg truskawek

- 200 g herbatników kakaowych

- 400 g masła

- 3/4 szklanki cukru pudru

- cukier waniliowy

- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego lub kefiru

- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

- 2 opakowania galaretki truskawkowej

 

Sposób przygotowania

 

Herbatniki połamać i wrzucić do blendera, zmielić (można też włożyć je do woreczka, zamknąć i zmiażdżyć wałkiem do ciasta). Połowę masła rozpuścić, wymieszać je z pokruszonymi ciastkami (można nie wlewać całego masła, jeśli uznacie że jest go za dużo). Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21x26 cm (jeśli chcecie zrobić to ciasto w standardowej prostokątnej dużej formie, ilość wszystkich składników - powiększcie o połowę). Włożyć na pół godziny do lodówki.

 

Truskawki opłukać, osuszyć, te większe przekroić na pół. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając jednak trochę mniej wody (750 ml). Ostudzić.

 

200 g masła utrzeć na puch z cukrem i nadal ucierając, stopniowo dodawać po łyżce jogurtu lub kefiru, na końcu wsypać skórkę z cytryny.

 

Na schłodzonym spodzie rozsmarować krem, na nim ułożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki, by galaretka stężała.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin