Ptasie mleczko z poziomkami.doc

(26 KB) Pobierz
Ptasie mleczko z poziomkami

Ptasie mleczko z poziomkami

Składniki

·         biszkopty 2 paczki

·         kwaśna śmietana 18% 1 1/2 L

·         cukier puder 1 1/2 szkl.

·         żelatyna 8 łyżeczek

·         zimna przegotowana woda 1/3 szkl.

·         poziomki 1/2 kg

·         galaretka poziomkowa 2 op.

Sposób przyrządzenia

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut aby napęczniała, następnie podgrzewamy ją na małym ogniu cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Gdy jest już puszysta, powoli wlewamy tężejącą żelatynę i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietany nie należy ubijać zbyt długo. Dno dużej formy wykładamy biszkoptami a boki folią aluminiowa. Na biszkopty wykładamy masę śmietankową i równomiernie ją rozprowadzamy, schładzamy w lodówce ok. 25 minut. Na wierzchu tężejącej śmietany wykładamy poziomki (nie powinny zapadać się w śmietanę) i zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin