· biszkopty 2 paczki
· kwaśna śmietana 18% 1 1/2 L
· cukier puder 1 1/2 szkl.
· żelatyna 8 łyżeczek
· zimna przegotowana woda 1/3 szkl.
· poziomki 1/2 kg
· galaretka poziomkowa 2 op.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut aby napęczniała, następnie podgrzewamy ją na małym ogniu cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Gdy jest już puszysta, powoli wlewamy tężejącą żelatynę i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietany nie należy ubijać zbyt długo. Dno dużej formy wykładamy biszkoptami a boki folią aluminiowa. Na biszkopty wykładamy masę śmietankową i równomiernie ją rozprowadzamy, schładzamy w lodówce ok. 25 minut. Na wierzchu tężejącej śmietany wykładamy poziomki (nie powinny zapadać się w śmietanę) i zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Noona97