Ciasto makowe.doc

(42 KB) Pobierz
Ciasto makowe

Ciasto makowe

 

Składniki na ciasto:

·         1/2 kg maku

·         20 dag masła

·         20 dag cukru

·         6 jaj

·         6 łyżek kaszy manny

·         1/2 kg jabłek

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         10 orzechów

Polewa czekoladowa: 10 dag margaryny, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1łyżka mleka

 

Przygotowanie:

Mak sparzyć mlekiem (ok. 1/2 l) . Wystudzony mak przepuścić przez maszynkę trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać obrane i starte jabłka, mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia. Pianę z białek ubić, połączyć z masą makową. Całe ciasto wyłożyć na posmarowaną blachę lub tortownicę. Piec w temperaturze 180 st. ok.45 min. Składniki na polewę razem zagotować i wylać na upieczone ciasto.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin