Witaminy,koenzymy.doc

(219 KB) Pobierz

Koenzym lub grupa prostetyczna

Przenoszona grupa

Witamina

Koenzymy oksydoreduktaz:

·         NAD+, NADP+, FMN, FAD, CoQ

·         heminy komórkowe Lip(S2)

Wodór, elektrony
Wodór, grupy acylowe

Amid kwasu nikotynowego (niacyna), ryboflawina

·          Koenzymy przenoszące grupy: ATP, PAPS, PLP, CDP, UDP
 

·          Koenzymy przenoszące c1-grupy: SAM, H4-folian, biotyna
 

·          Koenzymy przenoszące C2-grupy: CoA, tiaminodifosforan (ThPP)

·         Reszty fosforanowe, reszta AMP, NH2, fosfocholina, cukier, kwas uronowy

·         Reszta metylowa, formylowa, karbiksylowa
 

·         Reszta acetylowa, C2-aldehydowa

Pirydoksyna

 

Biotyna, kwas foliowy

 

Kwas pantotenowy, tiamina

Koenzymy izomeraz i liaz: UDP, PLP, ThPP, B12

Izomeryzacja cukrów, dekarboksylacja, łączenie grup

Pirydoksyna, tiamina, kobalamina

 

Witaminy i koenzymy:

1)      rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B i witamina C)

a)      Tiamina (B1)

·         difosforan tiaminy (ThPP) jest jej aktywną formą i koenzymem – bierze udział w reakcjach oksydacyjnej dekarboksylacji α-ketokwasów, przenosi grupy aldehydowe

·         rola witaminy w organizmie:

o        wpływ na przemiany węglowodanów i tłuszczów

o        warunkuje prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej, przewodu pokarmowego i układu krążenia

·         mechanizm działania – tworzenie karboanionu w pierścieniu tiazolowym

·         źródła: wieprzowina, wątroba, drożdże, chleb razowy, ziarna zbóż, orzechy, jarzyny

·         dzienne zapotrzebowanie: 2 mg

·         efekty niedoboru:

o        choroba beri-beri – zapalenie i degeneracja nerwów, niewydolność serca, zanik mięśni

o        encefalopatia Wernickiego

b)      Ryboflawina (B2)

·         formy aktywne, koenzymy: mononukleotyd flawinowy (FMN) i dinukleotyd flawinoadeninowy (FAD) – współdziałają z oksydoreduktazami (np. z dehydrogenazami lub reduktazami) w przenoszeniu protonów i elektronów z NADH+H+ lub z substratów

·         rola witaminy w organizmie:

o        wpływa na przemiany glukozy i aminokwasów

o        pobudza wzrost i odporność organizmu

·         mechanizm działania – odwracalna redukcja azotów skondensowanego pierścienia izoalloksazynowego

·         źródła: ryby, jaja, wątroba, drożdże, ser, mięso, pszenica, mleko

·         dzienne zapotrzebowanie: 2-3 mg

·         efekty niedoboru:

o        łojotokowe zapalenie skóry

o        stany zapalne rogówki i spojówek; światłowstręt

o        pękanie kącików ust (tzw. zajady)

o        zahamowanie wzrostu

c)      Niacyna (PP)

·         formy aktywne, koenzymy:

o        dinukleotyd nikonyamidoadeninowy (NAD+)

§         współdziała głównie z dehydrogenazami; zwykle służy do tworzenia ATP

o        fosforan dinukleotydu nikonyamidoadeninowego (NADP+)

§         współdziała z dehydrogenazami lub reduktazami biorącymi udział w biosyntezach wymagających siły redukcyjnej (np. szlak pentozofosforanowy)

·         rola witaminy w organizmie: utrzymuje w prawidłowym stanie nabłonki skóry, przewodu pokarmowego oraz układ nerwowy

·         mechanizm działania: odwracalna addycja jonu wodorkowego H- do pierścienia pirydynowego kwasu nikotynowego i generacji wolnego protonu H+, tworząc NAD(P)H+H+

·         źródła: mięso, drożdże, otręby, piwo, świeże jarzyny, mleko, sery, jaja, tryptofan (prekursor)

·         dzienne zapotrzebowanie: 20-25 mg

·         efekty niedoboru:

o        zmiany na języku (tzw. język truskawkowy)

o        pelagra – zaczerwienienie, pękanie i łuszczenie naskórka, biegunka

o        paraliż kończyn i otępienie – w skrajnych niedoborach

d)      Kwas pantotenowy (B5):

·         forma aktywna, koenzym: koenzym A (CoA-SH) – bierze udział w przenoszeniu grup acylowych w cyklu kwasu cytrynowego, w syntezie kwasów tłuszczowych, w reakcjach acetylacji i syntezie cholesterolu

·         rola witaminy w organizmie: utrzymuje skórę i tkankę nerwową w dobrej kondycji

·         mechanizm działania: utworzenie makroergicznego wiązania tioestrowego między grupą –SH i przyłączanym acylem; najważniejszym połączeniem CoA jest acetylokoenzym A (acetylo-S-CoA, aktywny octan)

·         źródła: jaja, mięso, wątroba, orzeszki ziemne, ziarno zbóż

·         dzienne zapotrzebowanie: 3-5 mg

·         efekty niedoboru:

o        zmęczenie, zaburzenie snu

o        zahamowanie wzrostu

o        siwienie

o        uszkodzenia nadnerczy

o        zaburzenia czucia i pieczenie stóp

e)      Pirydoksyna (B6):

·         formy aktywne: pirydoksyna, pirydoksamina, pirydoksal i ich fosforany – najważniejszy fosforan pirydoksalu (PLP) bierze udział w:

o        racemizacji optycznie czynnych aminokwasów

o        transaminacji (między aminokwasem i α-oksokwasem)

o        dekarboksylacji aminokwasów

o        eliminacji

o        syntezie tryptofanu z seryny i indolu

o        fosforolizy sacharydów złożonych

o        glokogenolizie

·         mechanizm działania: tworzenie zasad Schiffa (iminy powstałe w wyniku kondensacji aromatycznych aldehydów z aminami o wzorze ogólnym: Ar-CH=N-R)

·         źródła: wątroba, mięso, drożdże, orzechy, ziarna zbóż, soja, fasola, jaja, makrela, awokado, banan

·         dzienne zapotrzebowanie: 2-3 mg

·         efekty niedoboru:

o        zmiany w układzie nerwowym

o        zmiany skórne

o        objawy padaczkowe u dzieci

o        objawy anemii u dorosłych

f)        Biotyna (B7, H):

·         forma aktywna: karboksybiotyna – uczestniczy w przenoszeniu grup karboksylowych (współdziała z karboksylazami)

·         rola witaminy w organizmie:

o        chroni przed łojotokiem

o        wpływa na właściwy stan skóry

o        jest składnikiem niżej wymienionego kompleksu enzymatycznego

·         mechanizm działania: przyłączenie –COO- do azotu N1 w pierścieniu biotyny i przeniesienie na substrat (współdziałanie kompleksu enzymatycznego – nośnika biotyny, karboksylazy biotyny i karboksytransferazy – z HCO3-, ATP, Mg2+ i acetylo-S-CoA)

·         źródła: żółtko jaj, groch, soja, wątroba, drożdże, czekolada

·         dzienne zapotrzebowanie: 0,015-0,1 mg

·         efekty niedoboru:

o        wypadanie włosów

o        zmiany skórne (rumień, łuszczenie się skóry)

o        bóle mięśni

o        depresja, halucynacje

g)      Kobalamina (B12):

·         formy aktywne:

o        metylokobalamina – bierze udział w konwersji homocysteiny do metioniny i metylotetrahydrofolianu do tetrahydrofolianu

o        deoksyadenozylokobalamina – bierze udział w konwersji metylomalanylo-CoA do sukcynylo-CoA

·         rola witaminy w organizmie:

o        reguluje procesy krwiotwórcze (wytwarzanie erytrocytów w szpiku)

o        jest niezbędna w syntezie kwasów nukleinowych

o        uczestniczy w utlenianiu kwasów organicznych

·         źródła: wątroba, mięso, ryby, mleko, jaja

·         dzienne zapotrzebowanie: 0,003 mg

·         efekty niedoboru:

o        anemia złośliwa

o        trwałe uszkodzenie układu nerwowego

o        homocystynuria i acyduria metylomalonowa

h)      Kwas foliowy (B10, B11, M):

·         forma aktywna – tetrahydrofolian (H4 folian) – przenosi grupy jednowęglowe, np. metylową, metylenową, formylową itp

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin