Śledzie korzenne.doc

(1 KB) Pobierz

3 solone śledzie

3 goździki

3 ziarenka pieprzu

3 ziarenka ziela angielskiego

5 ziarenek gorczycy

5 ziarenek jałowca

5 ziarenek kolendry

2 ząbki czosnku

pokruszony listek laurowy

łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/2 szklanki oleju

1 cebula

2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

 

 

Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pkroić w dzwonka.

Goździki, gorczycę, jałowiec, pieprz, ziele i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z utartym czosnkiem, listkiem laurowym i papryką.

Tak przygotowaną mieszankę zawinąć w kawałwek gazy, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.

Następnie do słoika włożyć dzwonka śledzi, przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na dwa dni.

Przed podaniem śledzie wyjąć, ułożyć na półmisku, obłożyć plasterkami sparzonej cebuli i posypać natką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin