Tłuszcze.doc

(26 KB) Pobierz

Tłuszcze (lipidy) – Estry trójwodorotlenowego alkoholu glicerolu i wyższych kwasów tłuszczowych

W skład cząsteczki tłuszczów wchodzą : węgiel, wodór, tlen, inne cząsteczki na fosfor

Reakcja otrzymywania tłuszczów CH(OH)2 (glicerol) + R2COOH(kwasy tłuszczowe) àHCOCOR2 (Cząsteczki tłuszczów)

Podział tłuszczy ze względu na budowę

1) tłuszcze proste (estry alkoholi i kwasów tłuszczowych)

2) Tłuszcze złożone ( oprócz alkoholi i kw. tł. zawiera inne związki)

3) Sterole ( alkohol i pochodne steranu )

Podział tłuszczów ze względu na pochodzenie:

a) Tłuszcze zwierzęce – tłuszcze wydzielone z tkanek zwierzęcych : smalec, masło+tran=AD, słonina 

b) Tłuszcze roślinne – z tkanek roślinnych wytwarzane

- tłuszcze płynne, oleje roślinne, margaryny

Właściwości tłuszczów:

- nierozpuszczalne w zimnej i ciepłej wodzie

- łatwo rozpuszczają się w  rozpuszczalnikach : benzen, acetan, eter 

Rola tłuszczów :

- dostarczanie cholesterolu

- dostarczanie energii

- dostarczanie NNKT

- podział wartości

- podnosi wartości smakowe

- podnosi wartość witamin rozpuszczonych

- ułatwia przełykanie

- dają uczucie sytości

- są materiałem energetycznym i zapasowym

Tran – jest wydzieliną z wątroby lub tkanek ssaków morskich lub ryby

Emulsja – zawiesina tłuszczu w wodzie np. majonez

Tłuszcz zemulgowany – tłuszcz rozbity do bardzo małych kuleczek

Cholesterol- należy do steroli, wytwarzany przez wątrobę 1g/dobę

Cholesterol znajduję się tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego : żółtko, jaja, masło, ryby, podroby – móżdżek

Występowanie cholesterolu : w wątrobie, tkance mózgowej, układzie nerwowym, we krwi, w hormonach, kwasach tłuszczowych, ścianach kom.   180-200 mg/dl

Frakcje cholesterolu we krwi :

HDL- wysoka gęstość cholesterolu (dobry)

LDL- niska gęstość cholesterolu (zły=miażdżyca)

Nadmiar cholesterolu powoduję miażdżycę, zatyka tętnice

Funkcje cholesterolu: potrzebny do tworzenia kwasów żółciowych, koniecznych w procesie  trawienia, jest niezbędnym składnikiem nerwów, tkanki mózgu oraz ścian kom. Jest konieczny do produkcji hormonów

 

Zapobieganie miażdżycy :

- ograniczyć tłuszcze zwierzęce zastąpić je olejami roślinnymi

- spożywać dużo produktów bogatych w błonnik

- ograniczyć ilość słodyczy i wartość energetyczną

- ruch wysiłek fizyczny 

NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (Wit. F)

Kwasy nasycone(mają je tłuszcze zwierzęce) : palmitynowy, stearynowy, arachidowy,

Kwasy nienasycone( mają je tłuszcze roślinne) : Oleinowy (1-podwójne wiązanie), linolowy(2), linolenowy(3), arachidowy(4), EPA- eikozapentamenowy (5), DHA-dokozaheksaenowy(6)

Tłuszcze są rozpuszczalnikami wielu substancji niezbędnych dla organizmu np. witamin  ADEK      

EPA,DHA – są one w rybach morskich- łosoś tuńczyk makrela, węgorz, śledzie tran owoce morza . Są one niezbędne do prawidłowej pracy nerek, narządów rozrodczych, funkcji skóry, i prawidłowego wzrostu

Kwasy nienasycone posiadają podwójne wiązania pomiędzy węglem 

 

 

   

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin