Miękkie ciastka czekoladowe na maślance.doc

(440 KB) Pobierz

Miękkie ciastka czekoladowe na maślance

Składniki na 4 tuziny ciastek:

2 szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki soli

115 g masła

3/4 szklanki kakao

1,5 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2/3 szklanki maślanki

2 szklanki chipsów czekoladowych (drobinek czekoladowych)* mlecznych lub deserowych

 

 

Mąkę pszenną wymieszać z sodą i solą.

 

Masło roztopić w małym garnuszku.

 

Do misy miksera wlać masło (gorące), dodać kakao i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę, dalej miksować. Powoli wsypywać mąkę, miksując. Dodać czekoladowe chipsy i wymieszać. Powstanie dość klejące i gęste ciasto.

 

Ciasto nakładać łyżką na blachę wysmarowaną masłem (piekę na macie teflonowej), około pół łyżki na 1 ciastko, pozostawiając spore odstępy między ciastkami. Ciasto będzie się kleiło, ale można sobie pomagać drugą łyżką.

 

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Wyjąć z piekarnika, poczekać aż lekko przestygną (będą zbyt miękkie, by można je było przenieść na kratkę), po kilku minutach wystudzić na kratce.

 

Smacznego :)

 

* można zamiast chipsów dodać posiekaną czekoladę

Zgłoś jeśli naruszono regulamin