babka z awokadem.rtf

(2 KB) Pobierz

Babka wielkanocna

Ciasto:
3 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z ½ cytryny
skórka z całej cytryny
1 łyżka kakao
Do dekoracji:
cukier puder lub gotowy lukier

Białka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny.

Formę na babkę (o średnicy 18 cm) dokładnie wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ale nie wszystko. Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao i zmiksować. Następnie wylać na ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

babka z adwokatem
• 1,5 szkl. cukier zwykły
• 10 łyżek adwokata / 0,5 szkl. /
• 15 łyżek oleju
• 2 cukry waniliowe
• 1 margaryna Kasia
• 2 łyżki wody
• 6 jajek
• 2 i 1/4 szklanki mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier + cukier waniliowy + olej + woda + margaryna + adwokat - wszystko razem zagotować /około 10 minut/.

przestudzić to i ucierając dodawać żółtka i z tego odlać 1/2 szklanki masy.

do reszty masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką

- piec 50 minut.

wyjąć gorącą babkę i gorącą polać 1/2 szklanki masy.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin