Wolowina duszona w czerwonym winiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz. 10 min.1,2 kg wolowiny na pieczen w jednym kawalku,1 butelka czerwonego wytrawnego wina,1 cebula,1 marchew,1 lodyga selera,70 g tluszczu z szynki,50 g masla,1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki,1 lyzeczka pieprzu ziarnistego,sol,kilka lisci laurowych.1. Cebule obrac, drobno posiekac. Marchew obrac, umyc i pokroic w male kawalki.Lodyge selera oplukac i pociac w plasterki.2. Mieso ulozyc w kamionkowym naczyniu i zalac winem. Dodac pokrojone warzywa,lisc laurowy i ziarna pieprzu. Marynowac w tym mieso 24 godz, od czasu doczasu je przewracajac. Mieso wyjac z marynaty, osuszyc i mocno zwiazac szpagatem, by zachowalo ksztalt.3. Wino z marynowania przecedzic do osobnego rondelka. Gotowac na wolnym ogniu,poki polowa nie odparuje.4. W osobnym duzym rondlu stopic tluszcz z szynki. Dodac maslo. Oba tluszczesilnie rozgrzac, po czym zrumienic na nich ze wszystkich stron mieso. Posolic i zalac odparowanym winem. Dusic pod przykryciem na wolnym ogniu 1 godz.45 min.5. Gotowe mieso uwolnic ze szpagatu, pokroic w plastry i ulozyc na polmisku.Podlac sosem z duszenia i przybrac zielona pietruszka. Podawac z makaronemlub kartoflami puree.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 42.
rycombel2