Wolowina z brokulami i makaronemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.500 g brokulow,120 g poledwicy wolowej,250 g makaronu ryzowego (wstazki),2 jajka,3 zabki czosnku,2 lyzki sosu sojowego,6 lyzek oleju,1 lyzka maki ziemniaczanej,2 lyzki wody,2 lyzki sosu ostrygowego,do przybrania listki swiezej bazylii, kolendry, pietruszki,swieze, czerwone papryczki chilli.1. Poledwice pokroic w cienkie plasterki a potem w paski.2. Makaron wymoczyc przez 5 min. w cieplej wodzie, osoczyc.3. Brokuly umyc i podzielic na rozyczki, lodygi pokroic w talarki. Czosnekobrac i posiekac.4. Na patelni rozgrzac 2 lyzki oleju i podsmazyc makaron (3-4 min.), dodac lekko ubite jajka i smazyc 1 min. Przelozyc na polmisek i odstawic.5. Rozgrzac reszte oleju, podsmazyc czosnek na zloty kolor, dodac poledwice,brokuly, sos sojowy, sos ostrygowy i make ziemniaczana wymieszana z woda.Smazyc mieszajac okolo 10 min.6. Wolowine z brokulami ulozyc na makaronie, przybrac listkami kolendry, pietruszki, bazylii i kwiatkami z chilli.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 50.
rycombel2