Tokan siedmiu wodzowPorcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 2 godz.300 g duszonej wolowiny,300 g duszonej wieprzowiny,300 g duszonej cieleciny,3 plasterki wedzonego boczku,2 zielone papryki,2 srednie cebule,1 sredni pomidor,70 g smalcu,250 ml kwasnej smietany,1 lyzka maki,2,5 lyzeczki papryki,sol.1. Mieso pokroic na podluzne plasterki. Z plasterkow bekonu zdjac skorke i naciac wszerz w rownych odstepach, tak by po usmazeniu przypominal grzebieniekogucie.2. Cebule, pomidor i papryke umyc. Cebule obrac i drobno posiekac, z paprykiwyjac gniazda nasienne i pokroic na paski.3. Na patelni rozgrzac smalec, podsmazyc bekon, wyjac i osaczyc. Na tym samymsmalcu zrumienic cebule, dodac mielona papryke i pokrojona wolowine. Smazyctak dlugo, az mieso lekko zbrazowieje. Dodac niewielka ilosc wody i dusic 30min. Potem dodac wieprzowine i dusic dodatkowo 20 min, a pod koniec wrzuciccielecine na nastepne 20 min. Gdy mieso bedzie miekkie dodac pokrojony pomidor, papryke i bekon. Zmieszac make ze smietana, dodac do miesa i zagotowac.4. Podawac od razu na podgrzanym polmisku, z ryzem, kluseczkami "galuska" lub"tarhonya" (przepisy w "macz-ryz").Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 50.
rycombel2