Rendang daging - wolowina w ostrym sosie kokosowy(danie skladowe RIJSTAFEL - TALERZ RYZOWY)Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.500 g wolowiny,6-8 szalotek,kawalek swiezego imbiru (2,5 cm),16-20 suszonych czerwonych papryczek chilli,2 lyzeczki cytronelli,1 zabek czosnku,4 lyzki wiorkow kokosowych,2,5 lyzki oleju,625 ml mleczka kokosowego,1 lyzeczka cukru,1 lyzeczka soli.1. Wolowine pokroic na 5 centymetrowe prostokaty grubosci 1 cm.2. Papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Szalotki, imbir, papryczki, cytronelle oraz czosnek drobno pokroic. Przelozyc do mozdzierza i utrzecna gladka paste.3. Wiorki kokosowe lekko podsmazyc na zloty kolor, na suchej patelni, mieszajacod czasu do czasu. Ostudzic i utrzec w mozdzierzu na miazge.4. Na rozgrzanym oleju smazyc przez 4-5 min. szalotki, imbir, papryczki, cytronelle i czosnek. Dodac wiorki kokosowe i smazyc przez 1 min., dodac wolowinei smazyc, az zbrazowieje. Nastepnie dodac mleczko kokosowe, sol, cukier iwymieszac. Ciagle mieszajac doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac, az mieso bedzie miekkie (ok. 1 godz.). Gdyby sos wyparowal dodac niewielka ilosc wody. Sos powinien byc gesty.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 10.
rycombel2