Rendang daging.doc

(21 KB) Pobierz
Rendang daging - wolowina w ostrym sosie kokosowy

Rendang daging - wolowina w ostrym sosie kokosowy
(danie skladowe RIJSTAFEL - TALERZ RYZOWY)
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
500 g wolowiny,
6-8 szalotek,
kawalek swiezego imbiru (2,5 cm),
16-20 suszonych czerwonych papryczek chilli,
2 lyzeczki cytronelli,
1 zabek czosnku,
4 lyzki wiorkow kokosowych,
2,5 lyzki oleju,
625 ml mleczka kokosowego,
1 lyzeczka cukru,
1 lyzeczka soli.

1. Wolowine pokroic na 5 centymetrowe prostokaty grubosci 1 cm.
2. Papryczki zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Szalotki, imbir, papryczki, cytronelle oraz czosnek drobno pokroic. Przelozyc do mozdzierza i utrzec
na gladka paste.
3. Wiorki kokosowe lekko podsmazyc na zloty kolor, na suchej patelni, mieszajac
od czasu do czasu. Ostudzic i utrzec w mozdzierzu na miazge.
4. Na rozgrzanym oleju smazyc przez 4-5 min. szalotki, imbir, papryczki, cytronelle i czosnek. Dodac wiorki kokosowe i smazyc przez 1 min., dodac wolowine
i smazyc, az zbrazowieje. Nastepnie dodac mleczko kokosowe, sol, cukier i
wymieszac. Ciagle mieszajac doprowadzic do wrzenia. Zmniejszyc ogien i gotowac, az mieso bedzie miekkie (ok. 1 godz.). Gdyby sos wyparowal dodac niewielka ilosc wody. Sos powinien byc gesty.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 10.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin