Makaron z cielęciną2 Kotlety cielecegarsc makaronu na osobenajmlodsze warzywa, jakie sie da znalezc (marchewki, brokuly, co kto lubi)1/4 kg pieczarekgarsc winogronsok z cytryny1/2 szklanki bialego wina (tego samego, co do obiadu)1/2 szklanki rosolumaslo do smazeniaCienkie kotlety cielence rozbic na jeszcze cieniej. Ugotowac makaron na dosc twardawy. Przygotowac talerz z rozbitym jajkiem i talerz z maka. Do maki dosypac troche pieprzu. Umaczac kotlety w mace, jajku, mace, klasc na rozgrzane maslo (duzo), szybko przysmazyc po obu stronach, zdjac.Na patelnie wsypac pokrojone pieczarki, podsmazyc na brazowo. Dodac biale wino, wymieszac, doprowadzic do wrzenia, dodac rosol i winogrona. Ulozyc na patelni kotlety, przykryc i na malutkim ogniu dusic 20 minut. Sprawdzac poziom plynu.W ostatniej chwili przelac makaron wrzatkiem. Warzywa obrac, pokroic na duze kawalki, posypac odrobina cukru, soli i pieprzu, i dusic z mala iloscia masla i 2 lyzkami wody na malutkim ogniu 5-7 min., aby byly twardawe, ale nie surowe.Talerze ogrzac w piecu albo na garnku, przed podaniem, zeby nie byly zimne i wysysaly cieplo z potrawy. Na kazdym talerzu ulozyc troche makaronu, kotlet, warzywa, i polac mala iloscia sosu.Kazdy kotlet spryskac 4-5 kroplami (nie wiecej) soku cytrynowego.Na deser mozna zrobic gruszki w syropie.
rycombel2