Makaron z cielęciną.doc

(21 KB) Pobierz
Makaron z cielęciną

Makaron z cielęciną
2 Kotlety cielece
garsc makaronu na osobe
najmlodsze warzywa, jakie sie da znalezc (marchewki, brokuly, co kto lubi)
1/4 kg pieczarek
garsc winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki bialego wina (tego samego, co do obiadu)
1/2 szklanki rosolu
maslo do smazenia

Cienkie kotlety cielence rozbic na jeszcze cieniej. Ugotowac makaron na dosc twardawy. Przygotowac talerz z rozbitym jajkiem i talerz z maka. Do maki dosypac troche pieprzu. Umaczac kotlety w mace, jajku, mace, klasc na rozgrzane maslo (duzo), szybko przysmazyc po obu stronach, zdjac.
Na patelnie wsypac pokrojone pieczarki, podsmazyc na brazowo. Dodac biale wino, wymieszac, doprowadzic do wrzenia, dodac rosol i winogrona. Ulozyc na patelni kotlety, przykryc i na malutkim ogniu dusic 20 minut. Sprawdzac poziom plynu.
W ostatniej chwili przelac makaron wrzatkiem. Warzywa obrac, pokroic na duze kawalki, posypac odrobina cukru, soli i pieprzu, i dusic z mala iloscia masla i 2 lyzkami wody na malutkim ogniu 5-7 min., aby byly twardawe, ale nie surowe.
Talerze ogrzac w piecu albo na garnku, przed podaniem, zeby nie byly zimne i wysysaly cieplo z potrawy. Na kazdym talerzu ulozyc troche makaronu, kotlet, warzywa, i polac mala iloscia sosu.
Kazdy kotlet spryskac 4-5 kroplami (nie wiecej) soku cytrynowego.
Na deser mozna zrobic gruszki w syropie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin