Sałatka ziemniaczana z oliwkami1 kg ziemniaków20 dag kiełbasy czosnkowej10 dag owczego sera1 czerowna papryka1 pęczek dymki2-3 ząbki czosnku15 dag jogurtu naturalnego3 łyżki oliwy z oliwek10 czarnych oliwek5 zielonych oliweksól, pieprz,świeża bazyliaZiemniaki wyszorować, gotować w mundurkach przez 20 minut. Oczyścić paprykę i dymkę. Paprykę pokroić w kawałki, dymkę w talarki,kiełbasę - w plasterki.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.Ser pokroić w kosteczkę. Wydrylować pięć czarnych oliwek. Dwie zielone pokroić w plasterki. Resztę zielonych oliwek zmiksować z serem, czosnkiem i wydrylowanymi czarnymi oliwkami. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Sos doprawiać. Ziemniaki przelać zimną wodą, obrać. Pokroić w plasterki, przestudzić. Połączyć ziemniaki z dymką, papryką i kiełbasą. Polać sosem, posypać plasterkami oliwek i czarnymi oliwkami. Udekorować bazylią.
rycombel2