Sałatka z fasolki szparagowej/porcja na 4 osoby/30 dag fasolki szparagowej,1 cebula /10 dag/,2 ząbki czosnku,4 łyżki oliwy,1 łyżka octu winnego,1 łyżka łagodnej musztardy,2 łyżki posiekanej natki pietruszki,sól, pieprzFasolkę umyć, koniuszki strąków odciąć, a strąki przekroić na pół, ugotować w posolonym wrzątku.Osączyć i ostudzić. Cebulę i czosnek obrać i opłukać. Cebulę drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. W misce wymieszać musztardę z octem dolewając stopniowo oliwę. Dodać natkę, czosnek z cebulą oraz fasolkę. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać i schłodzić w lodówce.
rycombel2