Salatka indyjskaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.100 g dlugoziarnistego ryzu,250 ml bulionu z kury,50 g czerwonej fasoli z puszki,50 g ziaren kukurydzy z puszki,1 pomidor,1 mala cebula,1 jablko,1 banan,2 plasterki ananasa,1 pomarancza bez pestek,20 g rodzynkow,1 lyzeczka masla,1 lyzka posiekanych ziol (pietruszka, estragon, mieta).Sos winegret:3 lyzki oliwy,1 lyzka soku cytrynowego,sol, pieprz.1. Ryz starannie oplukac pod biezaca woda, zalac wrzacym bulionem, zamieszac,przykryc, gotowac na bardzo malym ogniu 17-20 min.2. Czerwona fasole i kukurydze po wyjeciu z puszki wyplukac w zimnej wodzie,osaczyc na sicie. Cebule obrac, pokroic na cieniutkie plasterki. Pomidorasparzyc wrzatkiem, zdjac skorke, pokroic na plasterki. Owoce umyc, obrac.Ananasa i jablko pokroic w kostke, banana na plasterki a pomarancze podzielic na czastki.3. Zielona pietruszke, swiezy estragon i miete drobno posiekac. Rodzynki umyc,osaczyc z wody.4. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie sok cytrynowy z sola i pieprzem. Dodacoliwe i jeszcze przez chwile ucierac, by wszystkie skladniki dobrze siepolaczyly.5. Na goracym masle podsmazyc rodzynki, ostudzic, dodac do zimnego ryzu. Polaczyc ryz z fasola, kukurydza i owocami, polac sosem, delikatnie wymieszac.Wstawic na 1 godz do lodowki. Przed podaniem posypac posiekanymi ziolami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 42.
rycombel2