Salata z oliwkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.1 glowka salaty,50 g oliwek czarnych,1 ogorek,1 peczek rzodkiewek,4 kromki chleba,8 kulek sera mozzarella lub bryndzy owczej,6 lyzek oliwy,2 lyzki octu,1 lyzeczka musztardy,1/2 peczka szczypiorku,sol, pieprz,oliwa do smazenia.1. Liscie salaty umyc i osuszyc. Porozrywac na niewielkie kawalki i ulozyc wsalaterce.2. Oliwki wypestkowac. Rzodkiewki i ogorki umyc i pokroic w plasterki. Dodacwszystko do salaty.3. Szczypiorek oplukac i drobno poszatkowac.4. Z chleba usunac skorke. Miekisz pokroic w kostke. Przysmazac na duzej iloscisilnie rozgrzanej oliwy na zloty kolor (ok. 5 min). Osaczyc z nadmiaru oliwyi dodac do pozostalych skladnikow.5. Dodac kulki mozzarelli lub bryndzy.6. Oliwe polaczyc z sola, pieprzem, musztarda. Wymieszac i odstawic na 3 min.7. Sosem tym polac salatke, posypac szczypiorkiem i podac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 16.
rycombel2