Gado gado.doc

(21 KB) Pobierz
Gado gado - salatka jarzynowa

Gado gado - salatka jarzynowa
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
150 g szpinaku,
100 g fasolki szparagowej,
100 g kielkow,
1 ogorek,
100 g serka sojowego tofu,
2 jajka,
1 kartofel,
150 g orzeszkow ziemnych,
1/2 orzecha kokosowego,
3 lyzeczki cukru,
5 lyzek oleju,
1/2 lyzeczki soli.
Sos:
2 lyzki kolendry,
5 szalotek,
3 zabki czosnku,
1 lyzka oleju.

1. Szpinak umyc i odstawic. Fasolke umyc, a nastepnie odciac ogonki, pokroic na
5 cm kawalki i ugotowac. Gdy bedzie miekka - odcedzic i odstawic.
2. Kielki umyc, zalac wrzaca woda, odcedzic i odstawic. Ogorek obrac, posiekac.
3. Serek tofu pokroic w kostke i podsmazyc na dobrze rozgrzanym oleju.
4. Jajko ugotowac, obrac i pokroic na kawalki. Kartofel ugotowac i pokroic w
kostke.
5. Orzeszki podsmazyc na oleju na brazowy kolor. Odsaczyc z tluszczu, obrac z
lupinek i utrzec w mozdzierzu. Odstawic.
6. Miazsz kokosa posiekac, zalac 125 ml goracej wody i odstawic na 30 min. Odcedzic mleczko kokosowe do miseczki.
7. Przygotowac sos: olej rozgrzac w garnku, wlozyc posiekany czosnek i szalotki. Lekko podsmazyc, nastepnie dodac kolendre. Dobrze wymieszac, dodac mleko
kokosowe, sol i cukier. Mieszac, az cukier sie rozpusci. Dodac orzeszki i
smazyc przez minute. Jarzyny, kielki, tofu i jajko przelozyc do osobnych miseczek, zalac sosem i od razu podawac.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 68.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin