Pikantna sałatka owocowa CHAAT (Indie)114 kg śliwekĽ kg obranych jabłekĽ kg obranych gruszek10 dkg czerwonych czereśni10 dkg białych czereśni10 dkg winogron3 łyżki soku z cytryny lub rabarbaru2 łyżeczki cukru1/4-112 łyżeczki chlli1/4 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka soli1 łyżeczka imbiru (dowolnie)1 łyżeczka garam masłaUwaga: owoce nie powinny być zbyt dojrzałe.1. Z jabłek i gruszek usunąć gniazdka nasienne, ze śliwek, czereśni i winogron - pestki2. Jabłka i gruszki pokrajać w grubą kostkę, śliwki przepołowić.3. Owoce lekko posiekać, wymieszać.4. Włożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny lub rabarbaru, dokładnie wymieszać.5. Cukrem z przyprawami posypać owoce, lekko wymieszać.6. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem jeszcze raz lekko wymieszać.7. Sałatkę dobrze ochłodzoną podawać do potraw indyjskich i pakistańskich.Sałatkę tę można przyrządzić z innych sezonowych owoców.Proporcje dla 4-6 osób
rycombel2